Тичането подобрява настроението

Вижте защо причинява еуфория
17 юни 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
15
Тичането подобрява настроението
Reuters

Тичането като физическа активност има огромни ползи за здравето - подобрява мускулната сила и координацията, изгаря излишните мазнини и дори подобрява настроението. 

След продължително тичане тялото изпитва облекчение и понижение на болковите усещания, а ума - спокойствие и щастие. До 80-те години на миналият век явлението се отдавало на повишение в количеството на отделените от тялото ендорфини след интензивно тичане. Съвременни изследвания заключват, че това не е вярно.
 
Реалният причинител на състоянието са ендоканабиноидите - група вещества естествени за човешкото тяло, действащи му като психоактивните съставки на марихуаната.
 
Ендорфините се свързват с опиоидни рецептори на неврони из цялото тяло и влияят на химичната сигнализация на болковите усещания. Понеже ендорфините водят до облекчение на болката в мускулите, на тях се преписват всички успокоителни и облекчаващи ефекти изпитвани след тичане. 
 
Но съвременните изследвания установяват, че ендорфиновите молекули са твърде големи за да преминат през кръвно-мозъчната бариера - селективна мембрана, предпазваща мозъка от потенциално опасни вещества в кръвта.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Т. е. вземащите марихуана за кеф са мързеливци. Което всички си го знаят всъщноост.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Спортувайте,а не само да дремете пред компа и тв!
8
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някой да знае спортист, доживял до старост. Или се пропиват, или умират. Че вече и на стадионите по време на игра. Бягайте с това бягане:-)
7
3
 
5
 
! Отговори
Вуте преди 6 години
Нъ мен личностно! :-) Ароматна пура,бакардито и секси Кака Пена Възмутената,ми яко вдигат ендорфини и адреналини! :-) :-) Пък Вие си тръчете за здраве...
6
5
 
5
 
! Отговори
До ,5 преди 6 години
Бегай,бегай бегай, тъпо парче! Що даваш акъл с тая куха манерка?
5
2
 
19
 
! Отговори
Алкохолиците олекват преди 6 години
Много ми е кеф когато тлъстаняците, отдали всичкото си свободно време на ядене и пиене почват да плюят по спортуването и здравословното хранене. Малко са хората у нас с воля и желание да укрепнат здравето си и да вложат целенасочени усилия към това. Нека да ми дадат примери и за учени алкохолици. Колкото и да злобеете истината е, че хората които редовно спортуват боледуват по-малко и живеят по-щастливо. В спортуването не включвам жалките опити на кумира ви Тиквата, който се троши на 100м бягане
4
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Няколко примера:Албърт Айнщай - силов трибойСтивън Хокинг - културистГари Каспаров - щангистСергей Королев - 400м, спринтOпенхаймер - овчарски скокФон Браун - тласкане на гюлеСтана ли ясно? Физическата активност подтиска мисловната. *** са щастливи. Бягайте, за да сте щастливи. А може и силов трибой, щанги, тласкане на гюле... каквото ви е на сърце!
3
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"След продължително тичане тялото изпитва облекчение и понижение на болковите усещания, а ума - спокойствие и щастие."Сега, да ви го кажа по-просто - когато се поуморите, тялото ви понижава мисловната дейност с цел пестене на енергия, която да отиде към мускулите. И според вас това е щастие? Ами да - пълния *** винаги е щастлив.И друг въпрос - вие интелигентен човек, който да се натоварва често и по много физически виждали ли сте?
2
13
 
8
 
! Отговори
Зъбльо преди 6 години
Най-големият кеф е да опънеш една рибарска корда на 20 сантиметра над алеята в парка и после да гледаш отстрани как излитат тичащите! Излитат като пършинги и после се пльоскат отпред като скобари, хехехе!
1
1
 
14
 
! Отговори
:)) преди 6 години
Помните ли песента на Висоцки, в която се описваха ползите от "Бег на месте"?