Луничките - целувката на слънцето

Има няколко вида
18 юни 2017 11:54, Eкип на Puls.bg
1
Луничките - целувката на слънцето
Reuters

Сезонът на луничките вече е факт. Слънчевите лъчи навън стават все по-парещи, а с тях се образуват и различни пигментации по кожата. Такива се забелязват по лицето, горната част на гърба и раменете или местата, които най-често са изложени на UV- лъчи. 

Какво представляват луничките?
 
Те са струпвания на концентриран меланин, което се получава при промяна на меланозомите, в които се съхранява въпросния ензим. Луничките са жълтеникави, червеникави, светло или по-тъмно кафяви. Обикновено са много ситни точкици, но понякога изглеждат и по-големи заради това, че се припокриват.  
Защо се появяват?
 
Този вид пигментация се получва най-вече през пролетта и лятото, когато слънчевите лъчи са по-силни. Засяга най-вече хората с много светла кожа, при които има недостиг на меланин. Има и случаи, при които луничките се наследяват генетично. Основната причина обаче се крие в меланоцитите, които лесно се активират при по-силни UV-лъчи и произвеждат свръхколкичество меланин.
Видове
 
Има два – ефелиди, които се появяват заради излагането на кожата на слънце и изчезват с времето, както и лентиго – лунички, които се срещат не само през пролетта и лятото, а и през зимата.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари