Шарки – Как да различим различните обриви?

Инкубационният период при варицела е 10-15 дни
19 юни 2017 10:30, Eкип на Puls.bg
0
Шарки – Как да различим различните обриви?
Reuters

В групата на "шарките" влизат известен брой остри инфекциозни заболявания, за които един от най-характерните симптоми е обрив по кожата и лигавиците. Ето как да различим разичните видове шарки.

Варицелата представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от варицела-зостер вирус. Инфекцията протича под формата на две заболявания – варицела (която се развива при първа среща с вируса) и херпес зостер (при активиране на тлеещата инфекция). 

Инкубационният период при варицела е 10-15 дни, в по-редки случаи до 20 дни. След неговото изтичане настъпва влошаване на общото състояние – повишаване на температурата, намален апетит, умора и други. При около 15-20% от пациентите се наблюдава бързопреходен скарлатиноподобен обрив - раш. Характерният за варицела обрив започва внезапно и се предшества от остро повишаване на температурата.
 
За разлика от морбили и рубеола, при варицела обривът се появява първо по трупа – корем, гърди, гръб и последващо засягане на крайниците. Специфично е обхващането на окосмената част на главата от обрива, което е задължителен белег на заболяването. Дланите и ходилата не се засягат. В началото обривните единици са представени от малки по размери червени петънца, които впоследствие се надигат и изпълват с бистра течност. В рамките на 2-3 дни лезиите постепнно завяхват и се формират корички.
 
Няколко дни след първата обривна вълна се появява нов обрив със същата характеристика. Подобни обривни „пристъпи” могат да се развият до 3-4 пъти. По този начин се формира обрив, който съчетава, както пресни обривни единици, така и завяхващи лезии. Често обривът при варицела се оприличава на „звездно небе” поради разнообразната морфология.
 
При варицела се засягат и лигавиците – на устната кухина, червата, пикочо-половата система и други. Обривът се съпровожда с упорит сърбеж.
 

0
Напиши коментар Коментари

Защо се пристрастяваме към балсама за устни?
Защо се пристрастяваме към балсама за устни?

Защо се пристрастяваме към балсама за устни?

Храни, които може да хапвате по всяко време
Храни, които може да хапвате по всяко време

Храни, които може да хапвате по всяко време