Как да уловим простатния карцином навреме

Засяга предимно мъжете над 50-годишна възраст
25 юни 2017 18:02, Eкип на Puls.bg
0
Как да уловим простатния карцином навреме
Reuters

Ракът на простатната жлеза е злокачествено заболяване, засягащо мъжете над 50-годишна възраст. Той заема второ място като причина за смъртта, след белодробния карцином. Ето защо провеждането на ежегодни ехографски и урологични прегледи до голяма степен помага за ранното му диагностициране. 

Посочват се няколко причини за появата на простатния карцином: хормонален дисбаланс (повишено ниво на половите хормони, предимно естрогени), хронични възпалителни процеси. Развитието му се свързва и с доброкачествената простатна хиперплазия, при която се наблюдава образуването на възли в паренхима на жлезата.
 
От огромно значение е ранното диагностициране на рака. За съжаление, процентът на късното откриване е много висок - едва тогава, когато има метастази (разсейки). Характерно за рака на простатата е, че той има бавно развитие, в продължение на години. Болката дълбоко в таза, отиваща назад към гърба, е едно от първите неприятни усещания за болния. Симптоматиката се появява чак, когато настъпи функционално нарушаване на уринирането. Пациентите се оплакват от често уриниране, малки порции урина, слаба струя, чувство на недоизхождане. В спермата или в урината може да се установи наличието на кръв, което показва за авансираност на злокачествения процес. Оплакванията от костите са късен белег, подсказващ наличието на метастази. Наблюдават се и тромбофлебити като резултат от венозната и лимфна стаза. Причина за това е компресията, която туморната формация оказва върху съдовете в таза.
 
Провеждането на редовни профилактични прегледи позволява навременно „улавяне“ на патологичните промени в простатната жлеза. Ранното откриване на заболяването значително подобрява прогнозата и преживяемостта на болните.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари