Високо кръвно – Кои храни го понижават?

Над 1 милиард души по света страдат от хипертония
27 юни 2017 11:30, Eкип на Puls.bg
8
Високо кръвно – Кои храни го понижават?
Reuters

Според Световната здравна организация над 1 милиард души страдат от хипертония – хронично повишеното кръвно налягане. Състоянието е пряко отговорно за фаталните изходи на 45% от сърдечните заболявания и 51% от инсултите.  

Учени от университета на Южна Каролина докладват, че завишеният прием на храни богати на калий може да помага в борбата с високото кръвно. Приема на подобни храни усилва работата на бъбреците, които започват да отделят повече вода и сол при повишени количества калий в тялото. Ефекта е сходен с този от приема на диуретик.
 
Алиша МакДонъх, професор по клетъчна- и невробиология споделя, че според получените от нея и екипа ѝ доказателства, увеличаването на поглъщания с храната калий има значим ефект и директно подпомага за понижаването на кръвното налягане. Данните от изследването на учените са публикувани в  журнала American Journal of Physiology Endocrinology and Metabolism от 4-ти април 2017.
 
Много храни са богати на калий – ценният минерал е важен за поддръжката на електролитният баланс в тялото, отговаря за множество сърдечни функции и без него тялото не би могло да произвежда достатъчно енергия.
 
Препоръчителният дневен прием на калий се равнява на 3500-4500 милиграма дневно, в зависимост от множество фактори. Преди да се прави опит за завишаване на приема, консултацията с лекар и по възможност диетолог е абсолютно задължителна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Виждам заглавие но няма статия, или в статията се питат читателите?Ако е така да питам и аз - колко трябва да си пропаднал за да пишеш статия в медиа А за статия в медиа Б? :)
4
1
 
4
 
! Отговори
сгъстен мозък преди 6 години
До АнонименСгъстената кръв... кретeн
3
0
 
7
 
! Отговори
az преди 6 години
За малко да напишат храните :)
2
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кръвно се понижава с изпиване на по-голямо количество вода, която да разреди сгъстената кръв. Това намалява необходимостта сърцето да изпомпва кръв енергично.
1
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Високото кръвно го вдигат цените,а надеждата го свалят