Улцерозен колит - кои са симптомите?

Протича на пристъпи
Обновена: 12 юли 2017 16:09 | 12 юли 2017 15:45, Eкип на Puls.bg
0
Улцерозен колит - кои са симптомите?
Reuters

Хроничният улцерозен колит засяга богатото на бактерии дебело черво. Представлява хроничен възпалителен процес. Червата на човек са дълги около 7,5 м, като 1,5 м от тях се падат на дебелото черво. 

Най-често болестта засяга последните 20 см от него - ректума. Там възпалението при повечето пациенти е леко до средно, докато има и засегнати хора, при които процесът обхваща цялото дебело черво - 20-30 %. 
 
Страдащите са между 20- и 40-годишна възраст. Характерно за улцерозния колит е, че протича на пристъпи, като между пристъпите пациентите се чувстват добре. Спокойната фаза може да продължи с месеци до години. 
 
Ходът на заболяването наподобява болестта на Крон, която също има пристъпен характер. Това, което ги отличава е, че при болестта на Крон възпалението може да обхване всяка част на храносмилателния тракт, а патологичният процес засяга и по дълбоките слоеве на чревната лигавица. 
 
Причините за появата на хроничен улцерозен колит все още не са съвсем изяснени. Изследванията в тази област продължават и до днес. Смята се, че голямо значение има генетичната предиспозиция. 
 
Открити са някои гени, които е установено, че имат променена структура при пациентите с това заболяване. Храненето и околната среда играят важна роля за появата на заболяването. 
 
При хората с лактозна нетолерантност се забелязва повишаване на риска от възникване на улцерозен колит. Друга възможна причина е автоимунна реакция. С напредването на медицината все повече доказателства се откриват за имунната система като причинител на различни заболявания. 
 
Тя може да се обърка, под действие на различни антигени и да напада собствените ни клетки, мислейки ги за чужди. Причинителите на различни чревни инфекции могат да са и фактори за хронични възпаления в чревния тракт (бактерии- ешерихия коли, микобактерии, от вирусите- причинителят на морбили).
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари