Как да успокоим слънчевото изгаряне с храна

Кожата трябва да остане хидратирана
15 юли 2017 19:54, Eкип на Puls.bg
7
Как да успокоим слънчевото изгаряне с храна
Reuters

Горещите слънчеви лъчи са предизвикателство за нашата кожа. Ако не сме взели мерки и тя изгори, има няколко начина, с които да я успокоим. Това са подходяща козметика за след плаж или природни средства, с които да намажем засегнатите части, които са толкова чувствителни на допир, че ни е трудно да правим резки движения и легнем да спим в определена поза. В някои случаи кожата може да се инфектира и положението да се усложни, затова е хубаво веднага след изгаряне да вземем бързи мерки. 

 
Първото нещо, което трябва да направим след като изгорим на плажа, е да спрем контакта на кожата със слънцето. По-добре е да се приберем от плаж или да седнем под чадъра и си облечем дрехи, които да покрият засегнатите части. Кожата е изгоряла и дехидратирана, което значи, че се нуждаем от повече вода, което ще й помогне да се възстанови по-бързо. 
 
Душът след слънчево изгаряне е препоръчителен. Той обаче не трябва да бъде нито с ледена, нито с много гореща вода, за да не се раздразни кожата допълнително. Най-добре е водата да е хладка и да не ползваме по-силни душгелове или сапуни. Ексфолиантите са изключени. 
 
След баня е добре кожата да стане по-мека и хидратирана. Тук на помощ идват лосионите за след плаж, различни термални води или лосиони за тяло. Мазането с розова вода също успокоява кожата. 
Храни
 
Всеки знае, че киселото мляко намалява значително топлината от изгорялата кожа и я успокоява. Този бабин лек винаги действа. Много малко хора знаят, че прясното също има подобен ефект. Това с по-нисък процент масленост и хидратира кожата. За целта можем първо да изстудим млякото, после да натопим памучна кърпа с него и да я положим върху изгореното място, например гърба. 
 
Краставиците също вършат чудеса при слънчево изгаряне. Те са богати на вода, която е нужда за хидратацията на кожата. Достатъчно е да настържем една краставица и да прибавим към нея ситно нарязана мента. Можем и да ги пасираме. След като се намажем, ще усетим как топлината и чувствителността на кожата намаляват и тя се успокоява. 
 
Кайсиите са предпочитан плод през лятото. Ако ги имаме в хладилника, можем да пасираме няколко и намажем изгорелите части от тялото. Ефектът се усеща след около 10-15 мин.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И застраховката ще ме предпази от слънчево изгаряне? Човек, земи се застраховай...
4
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Човекът е направен да ходи гол и бос. Постепенно ще се превърне отново в ннегър и Слънцето няма да пречи.
3
8
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
Българинът е крайно време да се научи да се застрахова - здравето си, имуществото си, колата, близките. Не може да се разчита само на случайността, защото много хора така останаха без нищо. Важно е и да се направи добро проучване на предложенията на застрахователите и да се изберат най-добрите опции. Аз дотук съм най-доволен от бонусите на БГ ИНС ЗАСТРАХОВАТЕЛЕН БРОКЕР
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Розова вода най-предлаганата и евтина е на Milva, обаче в съдържанието й се съдържа вода, което е неприемливо, съответно не я прави истинска розова вода. А повечето душ-гел-а съдържанието им се състои от силикон, дори и на примамливите и хубаво ухаещи. Някой, ако знае някой качествен душ-гел, да каже. Аз миналата година бях изгоряла на морето и пробвах с краставици и с кисело мляко - казано честно нямаше никакъв ефект или само докато са върху кожата. :)
1
2
 
3
 
! Отговори
JJIvanov КИсело Milk преди 6 години
Не е виновно слънцето..Ползвайте кисело мляко з а намазване..ожогите причинявани от малки негодници почиващи паралелно с нас по морския бряг минават веднага..негодниците ползват нещо като наши запалки само че вместо спин активен скенер/ бял светодиод //имат вградена ултравиолетова високо проникваща радиоактивна клетка