Ухапване от змия – Как да реагираме?

Мястото незабавно трябва да се обездвижи
17 юли 2017 11:15, Eкип на Puls.bg
14
Ухапване от змия – Как да реагираме?
Reuters

От близо 20-те вида змии, срещани на територията на България, само ухапването от пепелянка и усойница може да бъде заплаха за живота на човек. Те са най-опасни за малки деца и по-възрастни хора, но всеки ухапан може да очаква силни болки, подуване на тъканите, дехидратация, дезориентация, объркване, повръщане, диария, главоболие, ускорен сърдечен ритъм и други.

Ето как да постъпим, ако ни ухапе змия:

Първата стъпка: обездвижва се засегнатото място, движенията се минимизират, най-добре е пострадалият да заеме полулегнала позиция за да избегне по-бързото разпространение на отровата в кръвта. Ако ухапаният е сам не се съветва оставане на място, по-добре е бавното придвижване към помощ. В седнало или легнало положение, ухапаното място трябва да се държи на нивото на тялото – ако се държи по-високо, отровата навлиза по-бързо и по-далеч в тялото, а ако се държи твърде ниско – възпалението, подуването и болката се увеличават.

Напълно се забранява приемът на аспирин или обезболяващи! Не се прилагат студени компреси – в началато могат да облекчат възпалението, но след 1-3 мин. започват да го усилват. Не бива да се дава храна и вода на постадалите - в крайни случаи по половин-една глътка вода на 30-60 минути е позволено, но всичко повече от това води до ускоравяне на метаболизма и усилване на ефекта от натравянето. 

Върху мястото на ухапване се поставя чиста превръзка, покриваща не твърде плътно и двете входни рани, но самата рана не бива да се мие. Ако ухапването е върху или около ръката, се съветва премахването на всички бижута и украшения – пръстени, часовници, верижки, гривни. Силно вероятно е да настъпи възпаление и подуване на тъканите, което ще направи свалянето на изброените предмети трудно и болезнено, а ако се оставят се рискува спиране на кръвообръщението.

Още съвети за това да се реагира при ухапване от змия, може да прочетете в Puls.bg 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чувала съм - мастика!Твърдия алкохол разреждал кръвта и съответно отровата.Тук казват не на алкохолаНе знам...Питай патило
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Алкохол 100% НЕ. Миналата година един смелчага от Царево пи половин шише ракия след ухапване и почина.Алкохола дехидратира!Колкото до съвета да не се пие вода,не знам,мен са ме съветвали да изпия, колкото се може повече вода, за да се разреди отровата,но не знам и това дали е вярно.Да не дава Господ да проверяваме .
9
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Съседка на вилата я ухапа пепелянка.Отиде на лекар чак на другия ден.Заради закъснението и беше ,,разрушена" имунната система е се лекува половин година. Беше жена на около 50-60 години.Сега е добре но казва че още си има последствия.Голям човек трудно ще умре от нашите змии,освен ако не е алергичен.Това и казали докторите.А за алкохола-твърдо НЕ !
8
2
 
17
 
! Отговори
До маркиз дьо сап преди 6 години
При това ухапване единственото лекарство се нарича развод.
7
0
 
9
 
! Отговори
До Питам преди 6 години
Не съм разбирач и на база видяното от тематични предавания по разните телевизии, не бих повярвал и на двете твърдения.Защото:Навременната и добре свършена лекарска работа е само част от необходимите условия за оцеляването на всеки един пострадалия (най-общо). Технически докторите може да са си свършили работата перфектно и съгласно последните достижения на медицината, и въпреки всичко пациентът да си отиде...Чувал съм за случай с ухапване, 3-дневен престой в планината и месеци възстановяване
6
2
 
21
 
! Отговори
Вал преди 6 години
До ПитамМога да ти дам отговор само на първият въпрос.Бях санитарен инструктор на границата и при мен се съхраняваше противоотрова в хладилна камера.Не ми се е налагало да я ползвам и слава богу,но инструкциите бяха:първо се слага малко количество(не помня точно колко), за да се види дали няма да получи алергична реакция и след това се поставя цялото количество.Като цяло серума си е опасен.
5
8
 
14
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Змия да ухапе българин?На нашата географска ширина и змиите изчезнаха,пък и това което тече във вените ни, е токсично за влечугите.
4
2
 
12
 
! Отговори
до Питам преди 6 години
Не съм съвсем сигурен, но от приятели лекари съм чувал, че алкохолът е противопоказен!
3
2
 
5
 
! Отговори
Питам преди 6 години
2 Въпроса:1.Според наши лекари: на практика повече хора (у нас) са убити от неправилно използване на противоотрова от колкото от ухапани и нелекувани. Т.е. противоотровата е изключително опасна при неправилна употереба. Така ли е?2.Според една непотвърдена "легенда" знаещ служител в наш зоопарка, след ухапване от смътоносна змия от чужбина (противоотрова нямали?!) следва: ударна доза твърд алкохол и спане 24ч. и се излекувал.Има ли капка истина горните 2 твърдения? Ако някой знае да каже!
2
1
 
15
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 6 години
При ухапване от змия как да е, а при ухапване от тъща?
1
3
 
14
 
! Отговори
Joko преди 6 години
Не виждам кой *** е писал статията, но виждам, че "съветите" са едно празнословие !