Деменция - Можем ли да я предотвратим?

Превенцията е от решаващо значение
19 юли 2017 12:30, Eкип на Puls.bg
5
Деменция - Можем ли да я предотвратим?
Reuters

Деменцията е свързана с различни здравословни проблеми като: мозъчносъдови нарушения, травми, генетични и дегенеративни процеси и др. От всички форми най-често срещана е болестта на Алцхаймер. 

Състоянието се развива бавно, което затруднява точното му диагностициране в ранните стадии. Възможно е първите признаци за наличие на проблем да са: депресивни състояния, зачестяващо забравяне на близки събития, затруднения при назоваване на предмети, имена, намалена работоспособност, трудности в ориентирането в непозната обстановка и др. На следващ етап нарушенията засягат все по-силно паметта и речта, болният се губи дори и в позната обстановка, трудно му е да живее самостоятелно, започват поведенчески проблеми (прояви на агресия) и др. В тежката фаза се стига до пълна невъзможност на човек сам да се грижи за себе си.
 
Въпреки напредъка на науката и значителните изследователски усилия, деменцията се превръща във все по-голямо предизвикателство в днешния свят на застаряващо население. Прогнозите сочат, че хората над 60-годишна възраст ще се увеличат с 200 млн. през следващото десетилетие, а в средата на века ще доближат два милиарда. Проучванията в областта на деменцията придобиват изключително значение. Тази е и причината изследователски екип към университета Фридрих Александър Ерланген-Нюрнберг, Германия (Friedrich-Alexander-Universität-Erlangen-Nürnber), да работи по стратегия за превенция на старческата деменция.
 
Немските изследователи са категорични, че наред с активния начин на живот има и други фактори, чрез които човек може да повлияе за предотвратяването на нежеланите дегенеративни процеси. Кои са те и как да се грижим за себе си с напредването на годините?
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Lina преди 5 години
За съжаление лечение на деменция няма, така, както няма и достатъчно домове ( държавни или частни),които да са наясно с конкретното заболяване, така че всеки се спасява поединично- обикновено някой остава да гледа болния у дома, което не е лесна задача, и се надява да не загуби и своя разсъдък, темата е много сложна. Дори частните домове не искст дементни, за Алцхаймер и дума да не става. И на враг не го пожелавам тоя "живот"
5
4
 
6
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
До АнонименНе ,на 60 не става,имаш още години да внасяш осигуровки и чак тогава може да се преселваш в отвъдното
4
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Можем. Като започнем да измираме на по 60 години. Хем няма да имаме деменция, хем за радост на Бойко няма да взимаме и пенсия. С един удар - два заека.
3
9
 
4
 
! Отговори
1234 преди 6 години
Евентуално решение: Национален референдум за евтаназия и след това ЗАКОН за евтаназиятя. Народа да се произнесе а не само политиците, които в повечето случаи не са представителната част.
2
6
 
5
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Членството в политическа партия е сигурен признак ,че нещо не е наред, не само с морала но и със здравето
1
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абсолютно никакво предотвратяване няма. Но кокосовото масло - нерафинирано, сурово, помага. Някой, ако е заинтересован, мога да му кажа къде в София може да намери 1 кг. кокосово масло за 25 лв. от качествен био магазин.