Уморени крака: С какво да облекчим болката?

Има лекарства на растителна основа
21 юли 2017 11:07, Eкип на Puls.bg
1
Уморени крака: С какво да облекчим болката?
Reuters

Причината за тежест и умора в краката най-често е венозната недостатъчност. Първичните симптоми се появяват в резултат на: професионално увреждане  - продължително стоене или седене, наследствена предразположеност, високите температури, бременност, травми и т.н. 

Медикаментозното лечение е основно с лекарства от растителен произход. Те действат като укрепват венозната стена, имат противовъзпалителен ефект, увеличават еластичността на кръвоносните съдове.
 
Едни от най-често използваните лечебни растения при този вид проблеми са: Ginko biloba, Vitis vinifera (Винена лоза), Mentha piperita (Лютива мента), Ruscus aculeatus (Миши чемшир), Aesculus hippocastanum (Конски кестен) и др.
 
Aesculus hippocastanim - Конски кестен. Той е едно от най-често използваните растения за лечение на разширени вени и укрепване на съдовара стена. Дрогата или използваемите части от него са кората, листата и семената. Кората съдържа гликозиди – ескулин и др., тритерпенови сапонини – есцин, флавоноиди и други. Те оказват противовъзпалително, съдосвиващо, антиедамотозно, противосъсирващо (дължащо се на сапонините) и болкоуспокояващо действие. Основното действие се дължи предимно на гликозида ескулин и на сапонина есцин. Билката може да се използва под формата на запарка от кората – за бани при уморени и тежки крака или  счукани пресни листа от кестена – за налагане при разширени вени.
 
На фармацевтичния пазар се предлагат и готови лекарствени форми, съдържащи екстакт от семената на Конския кестен – под формата на таблеки, гелове и кремове. Таблетките спомагат укрепването на съдовата стена, намаляват възпалението, нощните  крампи, пруритус (сърбеж) и оток. Кремове и гелове се използват като помощно средство за облекчаване на симптоматиката. Могат да се използват и по време на бременност (след първия триместър и задължителна консултация с акушер-гинеколог). Прилагат се успешно при отоци, хематоми (кръвонасядания) и след травми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Вескоо преди 6 години
Да бяхте показали поне чорапи с българското знаме