7 важни витамина за хора на средна възраст

Витамин К помага за кръвосъсирването
12 авг 2017 18:02, Михаела Лазарова
0
7 важни витамина за хора на средна възраст
Снимка: pixabay

Здравословното хранене и доставянето на всички важни хранителни елементи са от съществено значение за поддържането на добро здравословно състояние във всяка възраст. Въпреки това, със започването на всеки нов цикъл от житейския ни път е важно да обърнем повече внимание на това от какви витамини се нуждае организмът ни.

Коренът на думата витамин „вита“ в превод от латински означава живот. Напредването на възрастта увеличава риска от развитието на редица заболявания. Ако скоро сте прекрачили 40-те или наближавате тази възраст, вижте от кои 7 важни витамина се нуждае тялото ви.

Витамин К

Витамин К помага за кръвосъсирването. С напредването на възрастта кожата става по-тънка, уязвима към наранявания. Също така, витаминът е важен за поддържането на здрава костна система. Може да си го набавите чрез консумацията на зелените листни зеленчуци, кръстоцветни зеленчуци като броколи и зеле, риба, черен дроб, месо и яйца.

Витамин D

Недостатъчното количества от витамин D или така нареченият „слънчев витамин“, може да бъде свързано с редица заболявания като сърдечносъдови заболявания, диабет, множествена склероза, рак на гърдата, рак на дебелото черво. Повечето от тези заболявания се отнасят до хора на възраст 40 или повече години.

Витамин D е важен за поддържането на здрави кости, което помага за предотвратяване на остеопорозата. Рибата, ядките, млечните продукти са богати на витамина. Тъй като от храната той се абсорбира по-трудно, добре е да помислите за хранителни добавки обогатени с него.

Също така, не забравяйте редовно да се излагате на слънчева светлина, тъй като тя стимулира синтеза на витамин D.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари