Лекуваме се при зъболекар – веднъж на 5 години

А ключът към здравето е честата профилактика, разяснява специалист
17 авг 2017 10:30, Петя Славова
16
Лекуваме се при зъболекар – веднъж на 5 години
Снимка: Bulgaria ON AIR

По данни на Световната здравна организация между 60 и 90 на сто от учениците имат кариеси, а около 50% от хората на възраст между 20-60 години ходят на зъболекар веднъж на 5 години.

Ключът към добрата дентална хигиена се крие в честата лична и професионална профилактика. Общоприет мит е, че профилактиката струва скъпо, уви тя излиза много по-евтино от едно закъсняло лечение. Това каза зъболекарят д-р Венцислав Стоев пред Bulgaria ON AIR.

"Голямата част от българите доказват, че думата профилактика е чужда дума и ходят на доктор само когато ги заболи. Проблемът на давещия се е проблем на самия даващ се, тъй като държавата не говори за профилактика. При редовна поддръжка, както лична, така и професионална, може да се спести до 80% от парите за възстановяване на здравето", категоричен бе Стоев.

Според него страхът у хората от лекарите и в частност зъболекари се поражда, тъй като родителите водят децата за първи път на лекар, едва когато подрастващите вече имат проблем и ги боли. Така детската психика свързва зъболекаря с болка и страх, поясни медикът.

"Не може да се забрани на едно дете да яде сладко, но веднага след това трябва да си измие зъбите или поне да си изплакне устата. От голямо значение е как мием зъбите си, а не каква е пастата и четката. Личният пример на родителите за дентална хигиена не е меродавен в повечето случаи, защото самите мама и татко не знаят как да поддържат устите си", отбеляза зъболекарят.

Поради тази причина д-р Стоев смята, че трябва много повече да се говори за хигиена и профилактика от медици и вещи в медицината пред малки деца и ученици.

За финал на разговора експертът в оралната хигиена развенча всякакви митове за родната медицина.

"Денталната медицина в България е на световно ниво. Няма нещо, което се прави навън и да не се прави и у нас. Имаме и качествено образование, и последен модел техника, тъй че бъдете спокойни", посочи д-р Венцислав Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Зъбарче Зъбарче, аз съм завършил медицина. Не се сърди,не искам да те обидя. Но вашето си е занаятчийска работа в което няма нищо лошо. Трябва да си сръчен,да си добър в ръцете. Четенето не толкова важно. Другото идва с времето и опита.
9
0
 
17
 
! Отговори
Thedentist преди 6 години
Принципно здравната каса за възрастни дава 85,20 стотинки.Всеки сам определя цената си-пазарна икономика.Проблема е че,пациентите гледат цената,защото може би не виждат разлика между различните зъболекари
8
1
 
17
 
! Отговори
Зъбарче 3 преди 6 години
.. и после с черната тога си хвърляше капелата ..горд че станал големия зъбар...то хипократови клетви,то интервюта, то гръмки фейсбук статуси....завършил магнаурската школа....4)За съжаление като колега на горепосочения мога с ръка на сърце да кажа и с чиста съвет твърдя ,че образованието е като цените от точка 1) ....на африканско ниво...само да не обида африканските зъболекари ..може и да са по-добри повечето от бг въздухарите..завършил съм факултета по дентална медицина 2012 с ...
7
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
С Германия или Великобритания не е коректно да се сравнява кое е евтино и кое е скъпо. Там е по-скъпо и повече се чака и затова нашенци идват в България за дентални услуги. На факт е, че масово хората в нашата страна са с много лошо състояние на захапката, защото не могат да си позволят зъболекар. Факт е и че модата на брекетите пълни джобовете на лекарите и разваля зъбите на децата. Лекарите са наясно, че зъбите се местят цял живот и брекетите на са трайно решение.
6
1
 
20
 
! Отговори
зъбарче 1 преди 6 години
1)Зъболечениетов България въобще не е скъпо....на африканско ниво е , елате да видите в Германия или Беликобритания за какво става на въпрос ,но иначе се използват същите материали и техника!2)Факт е ,че много зъболекари са търгаши и некадърни и че успяватда лъжат наивнички хора с мили думи...правят някоя друга пачка пари и после вместо да реинвестират в техника и курсове си купуват БМВ на изплащане на уж 120 000 км.(над 50 % oт зъболеларите например нямат рентген!!!!...недопустимо
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Проблемите със зъбите са симптом. Проблемът е на друго място. При лошо кръвооросяване на главата например има и проблеми с венците, може да си изгубите всички зъби, ако не предприемете мерки за оросяване на МОЗЪКА. Миенето на зъбите няма нищо общо с кариеса.
4
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До ейТака е докторите са големи ***. Аз съм майстор фаяснаджия. Ще ти взема 2 000 лева за 2 дни да ти налепя плочките и няма да ги декларирам. Ама тяхното е друго.Те са длъжни да ме лекуват без пари, аз и затова не се осигурявам.
3
1
 
26
 
! Отговори
ей преди 6 години
Нищо не е написано за космическите цени въпреки че зъболекарите не издават касови бележки и укриват данъци!
2
9
 
18
 
! Отговори
Не е вярно! преди 6 години
Всичките ми познати, ходят поне два пъти в годината на зъболекар за махане на зъбен камък и профилактика. Някои хора не ходят на зъболекар, защото куцо, кьораво и сакато отвори кабинет - повечето зъболекари са некадърни.Попаднал съм на добър зъболекар, не ме боли, които винаги се стреми да лекува зъба, а не да го вади.Всички българи ползват конец за зъби, паста, медицинска вода, а също и душове за уста.Не знам, кой и защо се опитва да изкара, че българите нямат здравна култура - но е тъпо!
1
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз познавам млади хора без зъби,обаче смартфона е от 1 500 лв и ходи за цигари с колата. Манталитет !