Здравословно хранене при бременност: Кое е най-важното?

Организмът се нуждае от повече енергия
19 авг 2017 19:19, Eкип на Puls.bg
3
Здравословно хранене при бременност: Кое е най-важното?
Reuters

По време на бременността организмът на жената се подготвя едновременно за регулярното снабдяване на плода с всички необходими хранителни вещества, а също и за много важния етап след раждането - периодът на кърмене. Храната, която ежедневно избирате, е от основните фактори както за безпроблемното протичане на бременността и леко раждане, така и за здравето на детето в бъдеще.  

Да се храните здравословно всъщност не е нито трудно, нито сложно. Следващите съвети са насочени към най-често срещаните оплаквания през 9-те месеца и могат да помогнат за овладяване на неприятните симптоми. 
 
Придържайте се към основните правила за здравословно и балансирано хранене: 
 
На всякo хранене трябва да се приемат плодове и/или зеленчуци – сурови или като част от зеленчукови и зеленчуково-месни ястия. Общото им количество за деня трябва да е поне 500 г. Важно е те да са пресни, добре узрели, да са сезонни, а не оранжерийни. 
 
Ежедневно се нуждаете от млечни продукти, за предпочитане обаче е качественото кисело мляко. 
 
За да си набавите нужните белтъчини, избирайте постни меса и риба, а също и яйца, леща, боб, ядки. 
 
Много е важно да се избягва прекомерната употреба на сол, свързана с повишен риск от поява на хипертония, да не се консумират консервирани, полуфабрикатни и пържени храни. 
 
Препоръчително е да се намали до минимум употребата на захар и захарни изделия. 
 
Добра хидратация с прием на много вода – но нека да не е по време на ядене, тъй като течностите разреждат храносмилателните сокове и се нарушава храносмилането. 
 
Освен тях какво още е нужно: 
 
Преди бременността физически активните жени се нуждаят от около 2500 ккал (при заседнал начин на живот - около 2000 ккал). Потребността от повече енергия за организма се увеличава приблизително от четвъртия месец с около 15%. А това съответства дневно на около 250 – 300 ккал повече. Т.е. не е необходимо да се „яде за двама”, а просто да се внимава за качеството на храната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
5
 
! Отговори
Ани преди 6 години
Искам някой да ми обясни как да се храня здравословно,когато влизайки в магазина се натъквам на сирене с палмова мазнина,която я има във всички сладкарски продукти,заедно с аспартам,натриев глутамат и още десетина Е-та и кой знае още колко други ***,с коиито пълнят продуктите,които иначе консумираме всеки ден.Ако пък реша да мина на зеленчуци,не се знае количеството нитрати колко % е извън нормата.Накрая се спирам на плодовете.Едни големи,лъскави,добре обработени с химикали за трайност.???