Как да се храним за здрави зъби?

Препоръчват се истински млечни продукти
20 авг 2017 22:19, Eкип на Puls.bg
9
Как да се храним за здрави зъби?
Reuters

Правилният начин на хранене може да ни помогне за справянето с голямото количество зъбна плака, пародонталните заболявания и възпалението на венците. Наред с поддържането на добра орална хигиена, употребата на някои укрепващи храни, спомагат за здравето на нашите зъби и венци. 

1.  Мляко
 
Млякото не е важно само и единствено за здравето на костите ни, но и за нашите зъби. От него зъбите стават по-силни и по-здрави, той участва в образуването на апатитния кристал, чрез което спомага за добрата минерализация на зъбите. Калцият спомага за защитата на зъбите, пази челюстта силна и здрава. Пиенето на 1% нискомаслено или обезмаслено мляко ще помогне за набавянето на най-много хранителни вещества, без допълнително натрупване с липидни плаки по стените на атрериите.
 
2.  Сьомга
 
Богатите на мазнини риби като сьомга и скумрия са едни от малкото добри хранителни източници на витамин Д. Този витамин е важен за здравето на устната кухина, тъй като позволява на тялото да абсорбира и използва калция, като хранително вещество.
 
3.  Портокали
 
Портокалите са леката изненада тук, но трябва да се знае че цитрусовите плодове могат да помогнат на венците да бъдат здрави чрез укрепване на кръвоносните съдове и съединителната тъкан, включително и съединителната тъкан, която държи зъбите в костта. Витамин С в цитрусите е мощен, спомага за намаляване на възпалението, което пък може да предотврати или забави развитието на възпалителни заболявания на венците.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
2
 
! Отговори
леле преди 6 години
За здрави зъби просто не дъвчете. Вземайте храната венозно .
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Aко нямате достъп до фосфорна киселина, то кола-кола предоставя разредена за "байцване" на зъбите. Така вие нямате нужда от завършване на галванотехника - просто правете си снимки на зъбите с все по-високо качествени фотокамери.
5
0
 
4
 
! Отговори
ЛЪЖА И ИЗМАМА преди 6 години
Само като видях, че започват списъка с мляко и се отказах да чета нататък. Те сигурно и флуорида някъде са го споменали..Зъбите се разрушават от сладкото, киселините като фосфорната и лимонената в безалкохолните напитки и от фитатите (фитин).
4
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е въпрос на ген, всеки ден си мия зъбите по 2 пъти, ползвам качествена паста за зъби и четка, и пак имам сумати кариеси които са вече пломбирани. А в гимназията в класа имаше един кото си му личеше че не си мие зъбите редовно, бяха му жълтеникави, и се хвалеше че няма кариес. Един ден се хванах на бас с него че това е невъзможно, но уви изгубих баса, след проверка лично станах свидетел че нямаше нито един развален зъб.
3
0
 
1
 
! Отговори
Симо преди 6 години
Никак :-)
2
0
 
3
 
! Отговори
Ни вярвъм преди 6 години
Да бе,да, много полезно( мляко + сьомга + портокали = тежък ***), може би трябва разделно да се хапват укрепващите храни?
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Похвално , една полезна статия.