Боледуват ли по-често жените?

Стресът допринася за здравословните им проблеми
22 авг 2017 13:52, Eкип на Puls.bg
3
Боледуват ли по-често жените?
Reuters

Живеем във време, в което женските заболявания са все повече. Много жени страдат от хормонален дисбаланс, нарушения на цикъла, заболявания на щитовидната жлеза, туморни разраствания на женската полова система, ендометриоза и др. 

На какво се дължи това? От една страна на околната среда и начина на живот, на прекаленото замърсяване на храната, водата и средата; на свръх напрегнатия начин на живот и стреса с много задължения и отговорности.
 
Но може би и на новите роли на жената, които са повече мъжки роли, ръководни, свързани с повече конкуренция, агресия, които са неестествени за жената и създават дисбаланс в нея.
 
Сексуалността, менструацията, бременността стават проблем за много жени, които отхвърлят женската си същност, която е по-уязвима, състрадателна, прощаваща за да могат да оцелеят и да бъдат силни, успешни и да се приемат наравно от мъжете.
 
Същевременно много жени на ръководни позиции губят връзка с женската енергия и визуално изглеждат по-мъжествени и проявяват повече мъжки качества, но дори успешни, невинаги вътрешно се чувстват на мястото си и изпитват удовлетворение.
 
Кои са някои от страховете и блокажите, които ни пречат да изявим женската си същност, кои са вярванията които ни карат да потискаме уязвимата част от себе си и които ни пречат да възвърнем баланса, така че да изпитваме радост и удовлетворение от живота си:
 
Не съм достатъчно добра – постоянно доказване и борба за постижения и търсене на все повече и повече!
Да отговоря на очакванията – на родители, роднини, партньора!
Перфекционизмът – нещата се правят така!
Големи амбиции – постигнатото никога не е достатъчно!
Ако изразявам емоциите си, ако показвам слабост, няма да ме вземат на сериозно!
Страх от нараняване!
 
Кои са ролите на жената и как да ги балансираме?
 
Все повече жени се задъхват в желанието си да са перфектни майки, домакини, добър партньор, успешни в кариерата. Всички тези високи изисквания създават чувство за вина и усещане за некомпетентност и провал, ако нямаме всичко накуп и ако не се справяме в някоя роля.
 
Стресът, начинът на живот, несигурността и страховете за бъдещето, допринасят за това все повече жени и двойки да имат репродуктивни проблеми, което води до чувство на безсилие, провал, загуба на смисъл от живота.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Забравяте някои МНОГО, ама МНОГО съществени моменти: модата, натискът на масовата "култура". Вашият сайт също дава своята лепта. Има ли нужда да изброявам по точки, както Ви е маниерът, или можете да се самообслужите?
1
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Що за гледна точка? Загубили били женската си същност. Женска същност е било, когато "по синурите са ни раждали", когато една четвърт от бебетата са умирали, а и много от родилките, когато с бебето на гръб са работили по полето. Когато мъжете са били на гурбет, когато са загивали във войните и всичко е трябвало да направи жената, евентуално с помощта на по-големите деца. Когато са пращали девойчета да слугуват... Много от женските болести са заради мъжете. Рядко обратното.