Как да подобрим вагиналния имунитет?

Банският трябва да се сменя със сух след къпане
26 авг 2017 23:30, Иванка Гъркова
17
Как да подобрим вагиналния имунитет?
Reuters

Парене, сърбеж и дискомфорт в интимните части са сред проблемите, които притесняват жените през лятото. Защо се появяват тези симптоми и за какво трябва да внимават представителките на нежния пол и техните партньoри, отивайки на море или басейн. Това коментира пред Puls.bg д-р Елена Бангеева от ПСАГБАЛ "Света София" ЕАД.  

Д-р Бангеева, кои са най-честите вагинални инфекции, от които страдат жените през лятото?
 
Лятото е сезонът на слънцето, морето и почивките. То е и най-благоприятното време за развитието на вагинални инфекции. Гъбичните инфекции са едни от най-честите, те обичат влажната, топла среда , а лятото щедро им я предлага. Засилен е и интересът към басейните , а недобре хлорираните може да ни донесат неприятни усещания. Със затопляне на времето и почивките зачестяват и сексуалните изкушения. Другата голяма група е на бактериалните колпити с най-чест представител на бактериалната вагиноза, хламидия и други полово-предавани инфекции.
 
Каква е разликата между вирусните, бактериални и гъбични инфекции?
 
На първо място различните причинители и клиничната картина. Вирусните инфекции - например HPV, се разделят на две групи- доброкачествени кожно–лигавични изменения и предракови и ракови изменеия, като най-чести са представителите на HPV 16 и 18. Пациентите търсят лекарска помощ, когато се появят изменения по кожата и лигавицата на външните полови органи. Някой от вирусните инфекции са безсимптомни. Гениталният херпес, който също се причинява от вирус, протича с болезнени мехурчета и рани. 
 
Бактериалните инфекции се причиняват от различни видове бактерии и протичат най- често със засилено вагинално течение и дискомфорт. Рядко при тях има хронично, безсимптомно носителство. 
 
Гъбичните инфекции се причиняват от различни видове гъбични микрооргаизми. Важно значение при тях има асимптомното носителство и рецидивиращите форми, след локално лечение. Когато инфекцията е остра, се характеризира с течение, наподобяващо пресечено мляко и изразен сърбеж.
 
Кои са симптомите на бактериалната вагиноза? 
 
Бактериалната вагиноза е най-честата форма на вагинално заболяване. Тя е полимикробна инфекция. Основният причинител е анаеробният микроорганизъм- Gardnerella vaginalis, който намалява количеството и променя вида на лактобацилите и създава среда разтеж на анаеробни микроорганизми. Характеризира се със слаб до умерен вагинален флуор с наличието на специфична миризма, особено след полов контакт, парене и зачервяване, които нарушават личния комфорт на жената.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Тъпак преди 6 години
Много просто - подобрява се като къпем и чешем яко
5
0
 
7
 
! Отговори
Съвет преди 6 години
Вагиналния имунитет се подобрява като се доверим на аналния имунитет.Абе Днес БГ, вие новинарски сайт ли сте , или жълт да пишете такива простотии.Това новина ли е.Като няма новини измучете неща за Путин.Това винаги върши работа.
4
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен10 Абе, пич, направо по 3 , един върху друг слагай! Не се знае къде е била преди това жена ти, опасно си е!!! Не се знае в кой басейн се е къпала, де, не друго.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много лекари не препоръчват басейните. Там е рай за тия бацили и микроби, но не се спазва. Ползването на презервативи си е от полза. Ричърд Гиър преди много години призова да се ползва презерватив и при постоянните партньори, но не знам дали се спазва.
2
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Как? Ами с безопасен секс.
1
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Повече секс.