Бенки – кога са безопасни и кога не?

При нарастването им трябва консултация с дерматолог
4 сеп 2017 11:37, Eкип на Puls.bg
2
Бенки – кога са безопасни и кога не?
Reuters

Пигментните невуси или познати още като бенки представляват доброкачествени образувания на кожата, които могат да бъдат вродени или придобити след раждането. По-често се появяват през детството и се увеличават по брой по време на пубертета. Според някои автори 90% от невусите са налице до 25-годишна възраст. 

Бенките могат да се появят по всяка една част от тялото, но най-често се локализират по лицето и торса. Те се характеризират с рязко ограничени граници, могат да варират както по цвят, така и по-размери и форма. Най-често са кръгли и леко надигнати, с мека консистенция при допир, а в някои случаи могат да бъдат покрити с по-груби косми (дермални невуси).
 
Значение за „израждането” на пигментните невуси в кожен рак има генетичната предразположеност, някои хормонални промени, често травмиране на бенката, особено когато е в участък на кожата с повишено триене. Един от основните външни фактори, които имат роля в генезата на кожния рак са ултравиолетовите лъчи. Прониквайки в клетките те увреждат ДНК и по този начин се създава предпоставка за дисплазия (болестно изменение) на клетките. 
 
Кои изменения на пигментните невуси могат да представляват опасност?
 
Най-често бенките са еднородни по структура, цвят и релеф. Обикновено те са с окръглена форма, без данни за асиметрия. При поява на промяна в границите им, нарастване в страни и загуба на симетрия е необходима консултацията с дерматолог.
 
Докато при бенките границите са по-категорично очертани, то при наличието на малигнен процес краищата им се „размиват” и формата им се променя. Обикновено пигментните невуси имат ясни и равни ръбове, докато при кожния рак може да има изпъкнали или вдлъбнати участъци, с и без наличието на ерозии или язви, които да секретират кръвениста материя.
 
Цветът на бенките може да варира от жълт, светло или тъмно кафяв до черен. Характерен белег за злокачественост е промяната в цвета, появата на полета с по-тъмен цвят или избледняване в някакъв участък от бенката. Освен това е възможно и прорастване на злокачествените клетки дълбоко в дермата и появата на сивкав оттенък близо до бенката.
 
Бенките се различават по големина, размерът им може да варира между по малки от милиметър до 1-2 см., а по-рядко и по-големи. За гранична стойност по отношение на доброкачественост на кожното образувание се приемат стойности от 6 мм. Сигнал за преминаване към злокачествен процес е промяна в големината на бенката – нейното нарастване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Причиняват се от вируси, които се предават и по полов път.