Желатин - може ли да е полезен за здравето?

Съдържа важни аминокиселини
5 сеп 2017 09:15, Иванка Гъркова
0
Желатин - може ли да е полезен за здравето?
Reuters

Мнозина смятат желатина за вредна храна. Той се използва за направата на голямо количество десерти, ястия, любимите бонбони на децата, за покриване на лекарствени капсули и под форматана хранителна добавка. Учени доказват, че в него има съставки, които носят ползи на здравето ни. 

Повечето хора се сещат за ароматизирания, пълен с оцветители и консерванти желатин, но едва ли предполагат, че по-качественият е съставен предимно от протеини.
 
Желатинът съдържа същите аминокиселини като колагена. Това са съединения, които комбинират протеините и са от съществено значение за правилното функциониране на различните органи, както и за осигуряването на енергия на тялото. Въпросните аминокиселини обикновено се срещат в костите и органите на някои животни. Но тъй като повечето хора не могат да ги консумират и набавят желатин чрез тях, е добре да го приемат по друг начин.
 
Обикновено най-богатите аминокиселини в желатина включват глицин, пролин и валин. Срещат се още лизин, аланин и аргинин. Интересен е фактът, че валинът е основната аминокиселина, която не може да бъде произведена от човешкото тяло, което означава, че трябва да си я набавим чрез храненето. 
 
Кожата на хората се променя с годините заради намаляването на количеството колаген в нея. Тя губи своята еластичност и бързо се покрива с бръчки. Тъй като в качествения желатин има колаген, той може да бъде естествен начин за подобряване външния вид на кожата. Едно от неговите предимства е, че в половин стандартна чаша за пиене има почти 2 грама протеин. Той се смята за макронутриент – доставя енергия, необходима на тялото за растеж, метаболитните процеси, както и други важни функции на тялото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари