Киселинен дъжд - може ли да ни навреди?

Серният диоксид замърсява атмосферата
Обновена: 6 сеп 2017 22:17 | 6 сеп 2017 22:16, Eкип на Puls.bg
2
Киселинен дъжд - може ли да ни навреди?
Reuters

Киселинните дъждове не са необичайно явление за нашата страна. Почти всяко лято ставаме свидетели на валежи, които имат жълтеникав цвят. Изпаренията от тях миришат странно. Могат ли да се отразят обаче на здравето ни? За да си отговорим на този въпрос, трябва да знаем какво представлява серния диоксид.

В някои части на страната има голям процент работеща промишленост, която замърсява въздуха със серен диоксид, азотни оксиди, оловни аерозоли, амоняк, фенол, сероводород и други вредни вещества. Киселинните дъждове се дължат на един от най-големите замърсители на околната среда – серния диоксид. Продуктът се получава при вулканични изригвания и различни индустриални процеси, например при изгарянето на въглища. Неговото обогатяване с кислород и реакцията му с водата води до получаването на сярна киселина и киселинни дъждове. 
 
Серният диоксид и сероводородът са най-честите причинители на „жълтия“ дъжд. Голямата им концентрация в атмосферата води до разтварянето на сердниш диоксид с дъждовната вода и обратното му попадане върху почвите и водите под формата на силно разредена сярна киселина. 
 
Статистиката показва, че годишно в атмосферата попадат между 70 и 100 млн. тона серен диоксид. Той поразява растенията и намалява тяхното плодородие, разяжда металите, разрушава скали и различни паметници, оказва влияние върху животните. Киселинните дъждове засягат сладководните екосистеми, като изменят химичния състав и pH на водата. Това неминуемо се отразява и на човека, който се нуждае от чист въздух и вода, за да живее. 
 
Киселинните изпарения се свързват с други химикали, попаднали в атмосферата и образуват смог. Суха и упорита кашлица, замайване, главоболие, парене на очите, кожни раздразнения, са част от проблемите, които причинява на здравето ни. Заболяванията на дихателната система са на първо място, следват алергии, отслабване на имунната защита на организма.
 
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
ss преди 6 години
До JJIvanov geologоплачи се на марсианците
1
0
 
1
 
! Отговори
JJIvanov geolog преди 6 години
Първоетапни проучвания на средни проби намокрена в дерета дървесина подават ,че над 49 пъти сме били ръсени с хим трайли .Няколко пъти с радиоактивни хим трайли..Външно министерство да протестира пред Брюксел за нагли престъпни експерименти на обсебени от терористи учени и военни.