Как да влезем във форма в края на лятото?

Трябва да неутрализираме киселините
11 сеп 2017 10:07, Eкип на Puls.bg
0
Как да влезем във форма в края на лятото?
Reuters

Обичайно свързваме зимните месеци и празници с опасността за покачване на нежелани килограми, но лятото се оказва не по-малко критично в това отношение. Разхлаждащите напитки и сладоледи имат изненадващо високо съдържание на калории, а склонността за злоупотреба с алкохол и десерти рязко се покачва по време на почивката. Освен с нарастването на теглото, небалансираното хранене нарушава и алкално-киселинното равновесие на организма. 

Как да върнем добрата си форма и да поправим нанесените през ваканцията щети?
 
Хранене за разтоварване на метаболизма и неутрализиране на киселините в организма
 
В рамките на няколко седмици можем да се придържаме към следните препоръки за хранене: зърнено-житни култури (просо, ечемик, овес, спелта, пшеница) могат да се консумират в много ограничени количества. Месо да се яде максимум веднъж седмично, препоръчително е да е пилешко или риба. Без консумация на свинско месо и колбаси, тъй като съдържат наситени мазнини, които натоварват киселинно организма. Да се прекрати също приема на краве мляко и млечни продукти (кашкавал, сирене, кисело мляко, извара). Те повишават образуването на слуз в организма и натоварват имунната система. Без захар и храни, съдържащи захар, които са киселинообразуващи и натоварват метаболизма.
 
При силен глад за десерти (но не всеки ден!), може да се консумират печени ябълки или круши, поръсени с канела и подсладени с по малко мед или кленов сироп. Канелата е известна с това, че съдейства за регулирането на нивата на кръвната захар и холестерола. А ароматът и вкусът й ни помагат да устоим на желанието за сладки храни. Алкохолът е абсолютно забранен, тъй като натоварва черния дроб и възпрепятства елиминирането на токсините от тялото.
 
Напитки като подсладени натурални сокове, нектари, лимонади и всякакви газирани напитки също се изключват, тъй като съдържат фруктоза. Установено е, че високо фруктозният царевичен сироп (освен в безалкохолните, той присъства в голяма част от пакетираните храни), отключва механизми, водещи до превръщане на захарите в мазнини и натрупването им в тялото. Ако спрем да консумираме храни, съдържащи фруктоза, печелим значително ускоряване на метаболизма. Подобна диета помага за регулиране на наднорменото тегло, полезна е при затлъстяване на черния дроб, диабет, висока кръвна захар и др.
 
Гладуването е най-големият ви враг! По време на диетите се губят не само телесни мазнини, но и мускулна маса. Това забавя метаболизма и след прекратяването на диета връщате обратно (дори в повече) излишните килограми. Затова заредете хладилника си с достатъчно свежи зеленчуци и плодове по ваш вкус. Избирайте местни, свежи продукти, които съдържат повече полезни вещества и по-малко химия, нужна за продължителното им съхранение и транспортиране, когато идват от далеч.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари