Хранене при липса на магнезий

Авокадото съдържа много витамини и минерали
16 сеп 2017 15:12, Eкип на Puls.bg
0
Хранене при липса на магнезий
Reuters

Магнезият е един от най-важните за организма минерали. Той участва в стотици химични реакции в тялото ни помага да поддържаме добро здраве. С течение на годините количеството, което усвояваме от магнезия намалява. Това се дължи главно на замърсявания от околната среда и нарушения във функционирането на храносмилателната система. 

 
Мускулни крампи, нарушения на съня, безпокойство и хиперактивност. Това са първите симптоми, по които можем да съдим, че имаме дефицит на магнезий в организма. Умора, диабет тип 2, остеопороза, високо кръвно налягане са останалите проблеми, до които води липсата на минерала. 
 
Препоръчителният дневен прием на магнезий е 400 мг. Ако се храним по-здравословно и балансирано, можем да подобрим здравето си и си набавим от веществото, без което неможем. Ето 7 храни, които са богати на магнезий:
 
Черен шоколад
 
Той е не само сладък, но и полезен, ако се приема с мярка. В блокче от 28 грама има 64 мг магнезий. Това възлиза на 16% от препоръчителния дневен прием. Освен това тъмният шоколад съдържа желязо, мед, манган и влакна, които неутрализират свободните радикали в организма. За да сме сигурни, че ядем истински шоколад, пълен с тези микроелементи, той трябва да съдържа най-малко 70% какако. По-високият процент означава, че продуктът е по-качествен. Черният шоколад доставя 16% от дневния прием на магнезий, съдържа и много антиоксиданти.
 
Авокадо
 
Едно средно авокадо осигурява 58 мг магнезий, което е 15% от препоръчителния дневен прием. В него има още калий, витамините В и К. И за разлика от повечето плодове, той има високо съдържание на мазнини, особено мононенаситени, които подпомагат здравето на сърцето. 
 
Авокадото е богато и на фибри. То се бори с възпалението, подобрява нивата на холестерола.
 
Ядки
 
Ядките са много полезни. Повечето видове орехи са с високо съдържание на магнезий. Например бадеми, кашу и бразилски орехи. Една порция или 28 грама кашу съдържа 82 мг магнезий.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари