Йогата слага край на менструалните болки

Препоръчват се усуквания в легнало положение
16 сеп 2017 16:50, Eкип на Puls.bg
7
Йогата слага край на менструалните болки
Reuters

Ако всеки път, когато очаквате цикъла, се чувствате като балон, потискате страстното желание да не изядете цяла кутия бонбони или да не нагрубите някой без причина, най-вероятно имате изострен предменструален синдром. 40% от жените са подложени на тези неприятни усещания като подуване, емоционални изблици, болки в корема и раздразненост дни преди да се появи менструацията. 

 
Редовните занимания по йога помагат да се регулира този синдром по три начина. С практикуване на определени асани се освобождават ендорфини - хормоните на радостта. Те се произвеждат естествено, когато тялото е в баланс. Второ, централната нервна система се успокоява и се подобрява кръвоснабдяването на репродуктивните органи. Третият фактор е, че йога намалява напрежението и помага на жената да се отпусне и избави от неприятните емоции предизвикани от предменструалния синдром.
 
Най-подходящи упражнения при често срещаните коремни спазми и оток в гърдите са усукванията в легнало положение по гръб.
 
Усукванията стимулират и тонизират вътрешните органи. Дишането по време на изпълнението  им помага на мускулите да се отпуснат и спазмите да се облекчат. Легнете по гръб и оставете ръцете отпуснати на страни на земята. Подвигнете десния крак и го свиите в коляното. Усучете го на ляво. В тази поза е важно раменете да останат на земята и да не се повдигат. Останете в позата за няколко вдишвания и издишвания, за да освободите напрежението. Коляното постепенно ще натежава и ще се отпуска надолу към земята, но това не трябва да ви е цел. Повторете с другия крак. Ако, докато коляното се отпуска, чувствате болки при разтягането в тазобедрените стави или кръста, може да поставите възглавница или блокче под коляното, за да стопирате опъването.
 
Поза Маласана или стоеж в клекнало положение е също поза със болкоуспокояващ кръста ефект. Тя помага и при констипация и облекчава напрежението в слабините. Застанете в права позиция и разтворете краката на нивото на раменете. Обърнете стъпалата навън на 45 градуса. Сгънете коленете настрани и клекнете. Ръцете могат да останат на земята, за да пазите баланс или да ги поставите пред гърдите с длани една към друга. Ключът към правилното изпълнение на позата е да отпуснете кръста, да изправите гърба и да не повдигате петите.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Чоко БоковКлати ли се бухалката
7
1
 
4
 
! Отговори
17 преди 6 години
будизъм ли рекламирате?змии,кандулини и пр.Внимавайте,че може и да я събудите!!!Слава на Бога!
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
... и начало на болките в ставите и гърба. Мерси много!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Мъжете йоги явно нямат менструални проблеми, а само външно изглеждат като пу....
4
3
 
3
 
! Отговори
Чоко Боков преди 6 години
Ааа, немам такви работи! *** имам бухалка!
3
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Шегичка!Който се занимава с йога, няма никакъв предменструален синдром.Описаните движения не са йога асани.
2
1
 
4
 
! Отговори
Малко тъп преди 6 години
А кое слага началото?
1
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кой е Йогата?