Бременност: Как се променя тялото?

Появява се хиперпигментация
24 сеп 2017 20:03, Eкип на Puls.bg
1
Бременност: Как се променя тялото?
Reuters

Бременността е прекрасно състояние, но то променя организма на жената. Някои от тези промени имат своите прояви по тялото или в емоционалния свят на бъдещата майка. Те са важни за адаптацията на организма към износването или са резултат от хормоналната буря, която настъпва по време на бременност. Представените в тази статия състояния по време на бременност са нормални и физиологични и не би трябвало да будят притеснения у бъдещата майка: 

Кожа

1.Хиперпигментация: Почти всички бременни развиват генерализирана хиперпигментация, която е по-изразена в областта на гениталиите, подмишниците, ареолите и срединната линия на корема. Хиперпигментацията изчезва след раждането.
 
По лицето могат да се появят петнисти хиперпигментации, засягащи челото, бузите, носа. Обикновено са двустранни, симетрични, нерязко отграничени от околната тъкан. Те се наричат chloasma gravidarum. В някои случаи персистират продължително време след раждането. Излагането на слънце способства за засилването им.
 
По време на бременността могат да нараснат съществуващите пигментни невуси (бенки) и да се появят нови. 
 
2.Съдови промени: По време на бременност настъпва дилатация и разрастване на кожните кръвоносни съдове, което се отдава на действието на естрогените. Появяват се съдови звезди предимно в горната част на тялото заедно със зачервяване на дланите на ръцете.
 
3.Отоци: Венозният застой и повишената пропускливост на съдовете предразполагат към отоци по долните крайници и интимната зона.
 
4.Стрии: Стриите по време на бременност са розови ивици по кожата на корема, гърдите, бедрата, седалището и подмишниците. Те представляват линейни разкъсвания на кожния колаген, като причината не е разтягането на кожата, а по-скоро увеличеното ниво на естрогените и кортикостероидите, които правят кожата по-нежна и тънка.
 
5.Окосмяване: Под влияние на андрогените (мъжките полови хормони), произведени от яйчниците и от плацентата, върху космените фоликули понякога се развива хирзутизъм (засилено окосмяване), който може да се придружава от акне.
 
Храносмилателна система
 
1.Хранопровод: Под действието на прогестерона тонусът на долния езофагеален сфинктер намалява в хода на бременността, но се възстановява след раждането. Това е причината за повишената честота на гастро-езофагеалната рефлуксна болест по време на бременност или т. нар. киселини.
 
2.Стомах, тънки черва и дебели черва: Функцията им не се променя драстично, освен мотилитетът, който под действието на прогестерона, намалява. Това е причината за запека.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Променя се така, че мъжа си търси друга жена за секс.