Бременността през първото тримесечие – кога има дискомфорт?

Съветите на д-р Ирена Маждракова за Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg
25 сеп 2017 12:23, Eкип на Puls.bg
0
Бременността през първото тримесечие – кога има дискомфорт?
Reuters

Д-р Ирена Маждракова ще е лектор на предстоящия Форум бременност и детско здраве, организиран от Puls.bg. Той ще се състои на 1 октомври в Пловдив. Ето какво споделя специалистът за промените, които се случват с бременните през първия триместър.  

Обичайно очакваме през бременността да търпим някакъв дискомфорт. Гаденето, киселините, ниското кръвно,... сякаш нямат лек и просто трябва да ги изтърпим. Така ли е действително?
 
Около 3/4 от бременните жени в развитите страни изпитват някаква степен на дискомфорт през първия триместър на бременността. От друга страна в някои проучвания се посочва фактът, че това не важи за жените от Индия, Бразилия и някои от африканските страни. 
 
Личният ми опит е, че ако жената се подготви за бременността - приема здравословни храни, направи прочистване на тялото, успее да си осигури дефицитни витамини, минерали, мастни киселини, спортува, успокои ума и изпитва радост, то тогава дискомфортите са в пъти по-слаби или въобще не се появяват.
 
В учебниците по акушерство и гинекология се среща изречението, че прекаленото повръщане при бременната жена се дължи на, едва ли не, лабилна психика. Как бихте коментирали, имайки предвид че Вие сте лекар, хомеопат и психотерапевт?
 
Понякога не можем да контролираме причините, които предизвикват повръщането – например счита се, че една от причините е покачването на някои хормони в началото на бременността (напр. hCG),  местонахождението на corpus luteum, пола на плода (при женски пол се наблюдават по-сериозни повръщания), състоянието на стомашно-чревния ни тракт и т.н.
 
Но психиката има огромно значение, особено страховете и тревожността. Затова е изключително важно да помогнем на бременната жена да създаде за себе си комфорт, уют и спокойствие, да премахне страховете. Прекаленото повръщане се наблюдава по-често при жени, които не са планирали бременност, при жени с хистерични прояви или със сериозни вътрешни конфликти. В момента съществуват много безобидни и същевременно доста ефективни начини за справяне с тези причини като хомеопатия, цветни есенции, психотерапия и т.н. Но, както посочих в отговора на предишния ви въпрос, трябва да се погрижим не само за психиката. Комплексната грижа за тялото е много важна. 
 
Кой е най-големият страх при бременните и какво е неговото отражение върху физическото ни тяло?
 
„Дали ще се справя? - С всичко, с очакванията към мен като майка, с износването, с раждането.“ „Готова ли съм да се промени начинът ми на живот? Ами, кариерата ми?“ Жените много често си задават такива въпроси. В урбанистичните общества жената на пръв поглед е реабилитирана откъм  човешки права и т.н., но всъщност е натоварена с много повече задължения и очаквания - тя трябва да е добра майка - обгрижваща и нежна и любяща, но трябва да е и успешна в кариерата си, да е отдадена на фирмата, в която работи или на бизнеса, който е започнала, да е твърда и решителна в работата си. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари