Хрема при детето: Какво да правим?

Съветите на Д-р Йордан Георгиев пред Puls.bg
1 окт 2017 19:45, Eкип на Puls.bg
2
Хрема при детето: Какво да правим?
Reuters

Хремата е едно от най-честите оплаквания при детето. Тя протича в контекста на т.нар. обикновена настинка. Един от основните причинители е риновирусът. 

Риновирусните инфекции заемат съществен дял сред заболеваемостта от вирусни инфекции в детска възраст. Освен обикновена настинка, те могат да предизвикат още фарингит, отит, синузит и по-рядко пневмония или бронхиолит (инфекции, засягащи долните дихателни пътища).
 
В първите две години от живота на детето то прекарва по 8 до 12 обикновени настинки. Този брой нараства, ако то посещава детско заведение, където по-често е в контакт с различни инфекциозни причинители.
 
Риновирусите лесно се предават от човек на човек. Когато детето е болно, то има хрема обикновено с воднист секрет, който лесно попада върху ръцете, а оттам и върху различни повърхности, играчки, предмети. Освен това вирусът се разпространява и при кихане и кашляне на детето.
 
Инкубационният период е кратък – обикновено 2-3 дни, а симптомите могат да продължат 10-14 дни. Детето може да се разболее през цялата година, но най-често обикновените настинки настъпват през пролетта и есента.
 
Какви са симптомите?
 
Заболяването протича по подобен начин при всички деца. Основният симптом е хрема с воднист секрет. Впоследствие секретът се сгъстява и придобива мръсно бял, зеленикав или сивкав цвят. Няколко дена по-късно хремата намалява и спира. Други симптоми са:
Кихане;
Леко повишена температура;
Главоболие;
Кашлица;
Болки в мускулите;
Безапетитие.
 
Ако детето страда от обикновена настинка, най-важното, което трябва да направите, е да му давате достатъчно течности през устата (особено ако повишава температура). Ако има температура над 38,5о С, може да му дадете антипиретик – парацетамол или ибупрофен. Осигурете му почивка – така то по-бързо ще се възстанови.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
И.Б. преди 6 години
Ибупрофун и парацетамол са вредни антибиотици за деца. Безотговорен съвет. Има предостатъчно билки срещу настинка. България е един от най-големите износители на качествени билки в цяла Европа. Присъствие, грижи и време са му майката.
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Серапептаза, разбъркана във вода. 1 ампулка се отваря и прахчето се разбърква в 200 - 250 милилитра вода. Слага се една сламка в чашата и през 20 - 40 минути се капва по няколко капки в носа и се пийва няколко глътки за изджабуркване на гърлото и устата. Действа безотказно, не е антибиотик и разтваря натрупвания ако има. Позлвах тази рецепта и след тежка операция на устната кухина(рак на костите) за по - бързо и безпроблемно зарастване. Много ефективно. Оттогава я ползвам и за болно гърло.