10 полезни храни при дефицит на желязо

Хапвайте сусам и кашу
16 окт 2017 17:15, Михаела Лазарова
3
10 полезни храни при дефицит на желязо
Снимка: pexels

Разнообразното хранене с полезни храни е ключът към доброто здраве и дълголетие. Знаете ли, че дефицитът на желязо е най-разпространеният хранителен дефицит в света?

Ако страдате от дефицит на желязо, има някои симптоми, които могат да подскажат, че е време да обърнете внимание на начина си на хранене.

Най-често срещаните неразположения включват: липса на енергия, поява на анемия, задъхване, покачване на телесното тегло, чупливи нокти, бледа кожа, косопад и други.

Желязото е от решаващо значение за производството на хемоглобин, за доставянето на кислород до всички части на тялото. Когато се наблюдава дефицит на желязо, тялото се бори да произвежда повече хемоглобин и това може да доведе до редица здравословни проблеми.

Ето защо споделяме с вас 10 полезни вегетариански храни, които съдържат повече желязо от месото. Това не означава, че не може да ги комбинирате с качествено червено месо, черен дроб, птиче месо.

Аспержи

Една чаша от полезните зеленчуци съдържа около 2,87 mg желязо. Аспержите позволяват да бъдат приготвяни по много и различни начини. Още за здравословните ползи от тяхната консумация може да прочетете тук.

Кашу

Всички видове ядки са богати на протеини и са здравословна храна, която се препоръчва не само на вегани и вегетарианци, но и на всички останали. За да бъде наистина здравословно, хапвайте тези ядки в суров вид, а не осолени и с добавени други вкусове към тях.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
Изгърбич Задвратян преди 6 години
ше едем кво сготвиш, спор да нема. с железо, без железо мир да има :*
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Винкел , пернишки
1
2
 
2
 
! Отговори
ути преди 6 години
1. Аспержи2. Кашу3. Нахут4. Гъби5. Леща6. Сусам7. Броколи8. Спирулина9. Спанак10.Зеле кейп