Дефицит на цинк в тялото – по какво да го познаем?

Косата оредява
16 окт 2017 23:00, Eкип на Puls.bg
6
Дефицит на цинк в тялото – по какво да го познаем?
Reuters

След желязото цинкът е най-застъпеният микроелемент в човешкото тяло. Той взима участие в клетъчния метаболизъм и има незаменима роля за имунната система, за синтезата на протеините и нуклеиновите киселини, както и за зарастването на рани. Освен това цинкът е необходим за нормалното функциониране на обонянието и вкусовите възприятия.

Многото роли на този микроелемент показват колко разностранни може да бъдат последствията при хроничен дефицит на цинк в органзима. Това може да затрудни правилното диагностициране на състоянието, защото симптомите може да наподобяват тези при много по-различни медицински състояния.
 
Има обаче няколко отчетливи оплаквания, които специалистите определят като класически симптоми на дефицита на цинк. Появата им трябва да сигнализира, че е необходима промяна в хранителния режим с включване на повече храни, богати на цинк.
 
Класическите симптоми при дефицит на цинк в организма включват:
 
Изтъняване и оредяване на косата – трайният недостиг на цинк забавя деленето на клетките в космените фоликули и синтезата на кератин – основният структурен белтък на космите. Така косопадът и изтъняването на косъма са първите последствия при липса на достатъчно количество цинк в храната.
 
Проблеми със здравината и вида на ноктите – дефицитът на цинк се отразява и на ноктите, поради същата причина, поради която влияе и на състоянието на косата. Ноктите са сред най-бързо растящите структутри на тялото, а липсата на цинк не позволява пълноценно делене на клетките в тях. Така растежът на ноктите значително се забавя. В допълнение те стават по-чупливи, а на различни места по тях се появяват забележими бели петънца.
 
Поява на афти и язвички по лигавицата на устата – всяка пречка пред нормалния растеж и делене на клетките се отразява и на състоянието на лигавиците на тялото.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Яжте стриди за повече цинк,ако са ви по джоба,де.
2
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
яжте стружки от поцинкована ламарина
1
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А прабаба ми, която беше шампион на гладко бягане на средни дистанции го пиеше за карбоанхидразата. Прадядо ми обаче, го пиеше ме само заради сперматогенезата, а и за да вози прабаба ми на големи растояния със самолета.