Гинекологични симптоми, които не трябва да пренебрегваме

Тъпата болка е присъща на различни статични състояния
18 окт 2017 22:34, Eкип на Puls.bg
1
Гинекологични симптоми, които не трябва да пренебрегваме
Reuters

Симптомите като болка ниско в корема, генитални кървене, флуор или установяване на тумороподобно образувание са най-честите гинекологични признаци, изискващи належащо посещение на кабинета по акушерство и гинекология. 

Болка
 
Болката се описва по различен начин спрямо нейната сила, продължителност, време на проява и ирадиация (разпространение). Острата болка например ниско в корема настъпва при състояния с бързо прекъсване на кръвоснабдяването като например руптура (разкъсване) на кръвоносен съд или усукване на структури, по който преминават съдове (торзия).
 
Тъпата болка е присъща на различни статични състояния, при които анатомичната локализацията на органите е променена. Такива са например пролапсът на матката или вагината. Този вид болка е много типична при разрастване на злокачествен процеси към съседните органи.
 
Пулсиращата болка е друг вид болка, която е характерна за острите гойни възпалителни заболявания. При тях се развива колекция от възпалителен инфилтрат, който се организира и започва да притиска съседни тъкани и нервни окончания.
 
Друга характеристика на болката при възпалителни заболявания е паренето. Тя е резултат от дразнещото действие на биологично активните съставки, които се отделят при инфламаторния процес.
 
По локализация болката от гинекологичен характер обикновено се проявява в долната част на корема, кръста, опашната кост или външните полови органи. Тя може да се провежда по горната сакрална област или над интимните гънки.
 
Кръвотечение
 
Гинекологичното кървене може да е от т.нап. спотинг или запаване на бельото до обилно по количество, което да доведе за влошаване на общото състояние. Няколко причина за кървенето са например миомата на матката, жлезистата хиперплазия на еднометриума, полипите на матката или карцинома на гениталните органи.
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари