Лекари настояват: Потребителската такса вързана с МРЗ!

Тези пари са за административни разходи, посочи лекар от БЛС
18 окт 2017 09:20,
37
Лекари настояват: Потребителската такса вързана с МРЗ!
Снимка: архив Reuters

Лекарският съюз иска потребителската такса да бъде вързана за минималната работна заплата. Това решение трябва да бъде взето от Министерски съвет. Също така може да се очаква поскъпване в медицинските бележки, тъй като те не се покриват от Здравната каса.

"Това не е такса за преглед. Самият преглед е включен в цената, която се плаща от Здравната каса. Потребителската такса е за издаване на документи, плащане на вода, ток, заплата за медицинска сестра, пари за отпадъци, софтуер, наем на помещението", посочи зам.-председателят на Българския лекарски съюз д-р Галинка Павлова.

"Когато говорим за пари не бива да говорим за 4-5 лева, а да направим системата така, че медиците ни да остават в България на работа", отбеляза д-р Павлова.

В студиото на Bulgaria ON AIR тя посочи, че на Запад няма потребителска такса, защото там се отделя между 5-15% от БВП за медицината, а у нас едва 4%.

"Моделът ни на здравно осигуряване е изчерпан. Лекарите протестират не по улиците, а като напускат държавата. Ние искаме да лекуваме и да практикуваме професията си, а не да пишем документи", подчерта д-р Павлова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
sid преди 6 години
Не може да стане 4,60 ,това е абсурдно.И то само да те прегледа на две на три и да ти каже,че няма направления за специалист.Да не говорим,че профилактичните прегледи никога не са правени.Лекарите са ни смешници.Аз не съм чул личен лекар,който да каже,че може да даде направление за преглед при специалист на млечни жлези.Къде отиват тези направления?За раднини,за приятели,за познати,за по-симпатични пациенти.Всичко е смрад.И лекарите,ако не си платиш си незначителен случай за тях.
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Защо лекарите не стачкуват за заплати?Да ви кажа ли?Повече от половината вземат пари на ръка под масата, без данъци, има много рафинирани престъпници м/у тях.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Има доста лекари, които са безскрупулни изнудавачи, което е грозно - да се гаврят с болни хора.От БЛС да се изчистят от тия лекари, които петнят съсловието, само за пари мислят , няма морал и човещина при тях.Аз лично знам някои лекари, които гледат на пациентита като на ходещи банкомати.
30
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
90 % от докторите станаха търговци на здраве без морал, истинските лекари са много малко.Да премахнат хипократовата клетва поне.Има много некадърни лекари, едвам завършили медицина, ама най-великите се смятат.
29
1
 
1
 
! Отговори
Харри преди 6 години
Прав им път. Да вървят на май...ната си като не им харесва.То на "запад" ги чакат с отворени обятия тези некадърници.
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
тук в Англия те преглеждат за 10 мин след 3 седмици чакане за час при GP и след това се скъсват да пишат бележки в компютрите.. т. е. административната работа е доста повече от в България и незнам какво се оплакват?
27
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Българинът е изключително просветен и от всичко недоволен,а най-много от медицинските служители,защото така му е вменено и само на тях може безнаказано да си го изкарва това дето вечно му е криво. А знаете ли как започва така известната Хипократова клетва- Когато лечителят дойде във вашето населено място трябва да има подслон, да е нахранен,да не е жаден,за да може да мисли не за насъщния,а да помага.Не търсете морал само в едно съсловие, за да се отвлича вниманието от всичко друго.
26
10
 
1
 
! Отговори
Туск преди 6 години
Правилно. Българинът тпябва да се научи да си плаща за здраве. Даже консултациите в аптеката трябва да станат платини. Пращаш си лекарствата. Плащаш си инструкциите за употреба
25
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама джипитата и останалите лекари не настояват за въвеждането на Електронна Здравна Карта! Там всичко ще се вписва и който се интересува от здравословното състояние на титуляра на тази карта ще му се предостави възможност да погледне там. Учителите, работодателите и другите заинтересувани да търсят там информация. Никакви болнични листове и служебни бележки на хартия.
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 25Пак тук преди време прочетох, че норматива бил 4 мед. сестри на 1 лекар.Сам си сметнете сега как е. По отделенията работят сестри, защото и заплащането е по-високо. Въпроса е, че този норматив многооооо отдавна не се спазва, защото няма как. За санитари да не говорим......
23
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Личния ми стоматолог от години работи без сестра, директно казва, че не може да си позволи да и плаща заплата и сам си върши административната работа, сам си почиства кабинета и т.н.По отделенията има глад за мед. сестри- да отиват там. Млади, здрави, прави мед. сестри седнали зад бюрото и тракат на клавиатурата, някои даже на регистратура работят, само и само да не са по отделенията, където има нощни смени и се работи през почивните и празничните дни. Чиновници. За какво им е мед. образование?
22
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Задължават ни да имаме Джипи, да му даваме заплата от нашите данъци. Сега ще плащаме заплата и на сестрата му, амбалажа му, данъците му, наема му, телефона му, тока му, водата му... Като не иска да си ги плаща сам, да затваря кабинета. Общопрактикуващи лекари- много.Кой плаща моите данъци, наем, вода, ток и пр?
21
1
 
17
 
! Отговори
Активист на БКП преди 6 години
Изнудвачи в бели престилки ! При социализма всичко беше безплатно !
20
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Да премахнат Джипитата! Щом ще плащам по 5лв, за да ми даде 1 лист(направление), нямам нужда от него. Всеки сам може да прецени при кой лекар да отиде, без да минава през Джипи. Трябват ни специалисти, а не общи лекари, които раздават листчета и мерят кръвно. Нека в поликлиниките и болниците да останат само СПЕЦИАЛИСТИ! Джипито, ако иска да ми яде парите, да завърши определена специалност. Свършена им е работата на некадърниците- всеки ще ходи при най- добрия, даже в друг град, ако трябва.
19
0
 
19
 
! Отговори
някой преди 6 години
Хубаво е да направим така, че и пациентите да остават в България, че както е тръгнало и такива няма да останат. БЛС първо трябва да изисква създаване на здравна система и лекарите да си вършат работата както трябва, пък после ще говорим и за такса говорих по телефона с доктора.
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Медицинската експертиза е част от лечението. По тази логика трябва да се заплащат и Експертните Решения на ТЕЛК. Те не че са безплатни парите под масата и напълниха България с мними инвалиди.
17
0
 
23
 
! Отговори
читател преди 6 години
Очевидно е че съсловните организации, в това число лекарския съюз, се опитват да наложат рекет.Очевидно е, че болниците фалират само по вина самите лекари, защото в държавните и общинските се граби, а в частните това не става.Очевидно е, че системно се източва ЗОК, всички го знаят, найдобре го знаят самите лекари.Да сега не съм видял справка за доходите на лекарите, с по 3000-3500 пациента, които висят по 2-3-4 часа за преглед. По едно време излезе информация за доходи по 10-15 хил.
16
0
 
19
 
! Отговори
сминдух енд чесън преди 6 години
Лекарите започнаха дебат ,който ще се обърне срещу тях.Ако обществото реши да въведе чисто пазарни механизми ,около 60% от болниците трябва да бъдат закрити ,а ако трябва източващите парите от ЗОК бъдат наказвани ,тога не ми се мисли какво следва.
15
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До the Ghost С тези такси лекарите ще останат в България, а пациентите ще избягат в чужбина!
14
0
 
23
 
! Отговори
nina преди 6 години
Има едно правило: печалбата идва от оборота, а не от цената. Знаете ли във вашия случай какво значи? - срещу 4.60 лв /и повече/, просто много хора ще се лекуват сами. И, вместо от 10 болни да вземете 29 лв /за които не издавате касов бон, съответно не ги декларирате и не плащате данъци върху тях/ ще вземете по-малко. Или това ви е целта - с по-малко работа - по-големи /или същите/ печалби! Жалки сте!