Шанс за бебе: Онкоболни ще имат право на ин витро

Промените ще са в сила от началото на 2018 година
20 окт 2017 22:11, Анисия Иванова
1
Шанс за бебе: Онкоболни ще имат право на ин витро
Архив: Булфото

Жени с онкологични заболявания ще могат да ползват платени от държавата ин витро процедури. Те ще могат да съхраняват свой генетичен материал, което ще позволи на следващ етап да осъществят своето родителство. Това е залегнало в проект за промени в правилника за дейността на Център "Фонд за асистирана репродукция" /ЦФАР/, предложен от Министерството на здравеопазването.

Критериите за включването на страдащите от онкологично заболяване жени в процедурите са строго дефинирани и съобразени с медицинските показания на всяка от пациентките, съобщиха от МЗ.

Жените ще преминават през предварителна онкологична комисия за определяне на агресивността на тумора. Те ще могат да ползват платени от държавата ин витро процедури до 35-годишна възраст, предвиждат промените.

"Онкокомитети към лечебните заведения ще се произнасят за напредналостта на заболяването и за перспективите“, посочи зам.-министър Мирослав Ненков на брифинг в МЗ и уточни: "Финансирането ще бъде безлимитно“.

Комисията, която обсъжда заявленията за ин витро процедури, ще заседава поне веднъж в месеца.
Всички предложени промени ще наложат да се увеличи бюджетът на фонда, който в момента е 12 млн.лв. Предвижда се с новите процедури да са необходими още 9 млн.лв.

Данни за успеваемостта на всяко от лечебните заведения, осъществяващи ин витро процедури, ще бъдат публикувани на електронната страница на Фонд ин витро.

Дава се възможност на двойки, при които единият партньор има генетично заболяване или хромозомна мутация, да получат шанс за здраво дете чрез инвитро процедури.

Проектът предвижда още жени, чиито яйчници заради медицински показания не могат да бъдат стимулирани, или не отговарят на стимулация, да имат право на четири пункции за добиване на яйцеклетки. Освен това се намаляват сроковете за получаване на заповедите за одобрение, като вече ще се чака до 2-3 месеца.

С проекта може да се запознаете тук. Публикуван е на интернет страницата на МЗ за обществено обсъждане. Очаква се промените да влязат в сила от началото на следващата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Неа преди 6 години
Нещо хубаво