Лекарства: Кои да приемаме с храна?

Свесват ли се антибиотици и млечни продукти?!
21 ное 2017 10:00, Eкип на Puls.bg
2
Лекарства: Кои да приемаме с храна?
Reuters

Когато ни се налага да приемаме няколко различни лекарствени препарата едновременно, обикновено получаваме препоръки от лекаря кои бива и кои не бива да се комбинират и през какви интервали от време да ги приемаме. 

Антибиотици и млечни продукти
 
По начало повечето антибиотици се усвояват по-добре, когато се приемат на гладно. Между приемът на антибиотични препарати от групата на тетрациклините и млечни продукти, богати на калций трябва да има няколко часа разлика, тъй като заедно те образуват неразтворими комплекси, които почти не се усвояват.
 
Киселини и основи
 
Високото pH в стомаха (причинено от „алкални“ храни или антиацидни средства) намалява резорбцията на препарати, които са слаби киселини – аспирин, изониазид и други. 
 
Антидепресанти – „синдром на сиренето“
 
При лечение с антидепресанти от групата на инхибиторите на моноаминооксидазата (ИМАО) не бива да се приемат храни, богати на тирамин – пушени меса, банани, соев сос, тофу, ферментирали храни и напитки като различните видове сирена, бира, вино). ИМАО намаляват разграждането на тирамина и той може да причини тежки хипертонични кризи, потенциално застрашаващи живота.
 
Антикоагуланти 
 
Храните, богати на витамин К – авокадо, брюкселско зеле, броколи, зеле и др. увеличават кръвосъсирването и е разумно да се ограничат при болни, лекуващи се срещу него. В същото време рибеното масло е слаб антикоагулант, а чесънът усилва антиагрегантното действие на аспирина.
 
Грейпфрут
 
Той блокира някои ензими в чревната лигавица и черния дроб по такъв начин, че ускорява резорбцията и намалява разрушаването на определени лекарства, което може да стане предпоставка за проява на техни токсични ефекти. Основните лекарства, които се повлияват от този механизъм са статини – ловастатин, както и диазепам, нифедипин, кордарон и др.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние слабите бази си ги изкристализираме със солна киселина, а някои кватернерни соли ги мъчим като хлориди, малати, цитрати, тартарати, бази и пр.
1
0
 
5
 
! Отговори
РБК37 преди 6 години
То било цяла наука да приемаш лекарства !)