Три нови мерки вместо мораториум върху лекарствата

Д-р Станимир Хасърджиев пред Bloomberg TV Bulgaria
12 дек 2017 19:53, Екип на Bloomberg
3
Три нови мерки вместо мораториум върху лекарствата
Снимка: Pixabay

Този мораториум е показателен за безсилие. Това каза д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. "В деня, в който обявяваш акция и се чува, че са констатирани кражби от Здравната каса, говори се за кражби в размер на 80 млн., ти обясняваш, че това било единственият изход и ще даде глътка въздух на Здравната каса. А кой ще даде глътка въздух на тези пациенти".

Не мисля, че са започнали да се разплитат ключови проблеми в българското здравеопазване, но сега започнаха много осезаемо да се виждат ефектите от тези проблеми. Знаеше се от години, че някой източва Здравната каса и че се правят далавери с парите на данъкоплатеца, но до сега нямаше никой хванат за това.

Хубаво е, че има разкрития, но дали ще се стигне до разплитане, зависи от това как ще реагират управляващите и прокуратурата, каза още гостът.

"На фона на това, което се случва, властта, вместо да дава някакви дългосрочни решения в полза на цялата система, какво прави - въведе мораториум върху новите лекарства, с които щели да спестят колко - 25 млн. лв. (на фона на 3 млрд. лв. в здравната система). Това не са решения, а действия, които се правят с неясно каква цел и единственото, което се постигна, е да се предизвика силна реакция в обществото".

Единственото резонно действие бе ветото на президента Радев, който да забави процеса и да се опита да даде възможност за търсене на алтернативни решения, каза още събеседникът. "Това е посоката, в която трябва да се работи, а не да се търси кой-крив-кой-прав. Ние през тази седмица ще предложим поне три неизползвани досега механизма, които могат да направят прилагането на мораториума излишно. Механизми, които, хем да гарантират бюджета на Здравната каса, хем да гарантират лечението на гражданите".

"Това трябва да правят институциите - да търсят решения в полза на гражданите и в ущърб на престъпниците, които си позволяват да крадат, но не и по най-лесното съпротивление - да слагат мораториум. Най-лесно е да ощетиш слабия и болния и след това да твърдиш, че някой е платил на тази майка с пет деца да отиде пред парламента, за да протестира. Цинично е, но така изглежда". 

Повече можете да видите на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
онкоболен от 8години преди 6 години
1.защото си има 28 позиции безплатни за онкоболнитеи ама никой няма да остане без необходимото му лечение2 въпросния бюджет е за срок САМО за едната година3.докато текат договарянията ,вноса ,назначенията пак няма на момента да се отпочне иноватилното оспорвано лечение
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛЕД ВСЯКА ШУМНА АКЦИЯ НА ПРОКУРАТУРАТА СЛЕДВА ЗАТИШИЕ И ПОВЕЧЕ НЕ СЕ ЧУВА НИЩО.
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
начина да не се краде, е да има адекватни наказания, а за тези кражби не чувам да има наказани, дори имена не се споменават, както с ктб, иначе е лесно да налагаш мораториум и отново пациента е потърпевш...