Мораториум за лекарствата – глупост без хуманизъм!

Хасан Адемов: Проблемът е, че хората не могат да си позволят лекарствата
15 дек 2017 10:15,
21

Управляващите предпочетоха силовия подход за правене на промени в здравеопазването, а това създава опоненти. За мен този здравен мораториум е иновативна глупост, защото налаганото му показва управленско безсилие. От ГЕРБ говорят за здравната сфера само с числа, а не се вкарва и хуманният фактор. Така председателят на социалната комисия и депутат от ДПС Хасан Адемов коментира в студиото на "България сутрин" приемането на здравния мораториум за иновативни лекарства и отхвърлянето на ветото не президента Румен Радев.

Повече от два часа вчера продължиха споровете на депутатите в Народното събрание за мораториума върху иновативните лекарства за онкоболни. Дебатите станаха и доста емоционални, след като Стефан Данаилов призна, че е онкоболен, а Цветан Цветанов отбеляза от трибуната, че баща му е страдал от тежко заболяване.

Още по темата

Според Адемов повечето медикаменти, които са забранени от мораториума, могат да бъдат закупени от пациентите, но проблемът е, че доста от хората не могат да си ги позволят.

"Държавата не е използвала всички механизми за контрол и сега въвежда мораториума в знак на безсилие. Трябваше да има много по-голяма дискусия върху тази важна тема", уточни депутатът от ДПС пред Bulgaria ON AIR.

Гостът в студиото отбеляза, че самият министър на здравеопазването Кирил Ананиев е наложил чисто фискалните аргументи пред медицинските и хуманните, което не би трябвало да е така.

"Ние очакваме този профил на министъра да доведе до притеснителни реформи. Не съм убеден, че със силовия подход ще се постигне нещо положително в здравеопазването. Според нас този мораториум противоречи на Конституцията", допълни още председателят на социалната комисия.

По думите на Пенка Георгиева от пациентската организация "Заедно с теб" гражданите масово проклинат управляващите заради своето решение да приемат мораториума.

"Онкоболните започват гладни стачки пред НДК - пред гостите от чужбина. Трябва ли да се стигне дотам, че болни хора да гладуват? Нашите пациентски организации са със снето доверие от Кирил Ананиев", категорична бе Георгиева в студиото на "България сутрин".

Тя каза още, че хората нямат пари да отидат да се лекуват в чужбина, а освен това в някои болници вече дори не приемат български пациенти, защото НЗОК дължи много голяма сума пари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
0
 
! Отговори
от мен преди 6 години
Четох за лъчевата система на Райф в 'Изгубените открития" на Василатос.
18
0
 
3
 
! Отговори
до 17 пост от наисти преди 6 години
наистина съм онкоболен. от 8 год и ти прощавам наглостта!Дано никога не изпадаш в нашата ситуация.страха от болестта си е пре-пре -достатъчен! да се спекулира със страха ни и да ни призовават към протест в този силен вятър е вероломно и нечовешко.И защо ти е трудно да приемеш моята истина??
17
1
 
2
 
! Отговори
Наглец преди 6 години
До Прости и нагли ГЕРБ: Този екземпляр Цв.Цветанов навремето едва отърва панделата , а присъдата беше 4 г. Вместо да се вразуми и да разбере, че както е тръгнало, отново СЦЗ го чака, той се е превърнал в Химлер и понеже е човеконенавистник, почти всичко, което кратуната му измисля, е насочено срещу опозицията и хората. При падане на кабинета ББ-3 би следвало прокурорите от СГП веднага да го приберат в следстевния арест. Кражби на пари, рекет върху бизнесмени, незаконни действия...
16
1
 
2
 
! Отговори
Прости и нагли ГЕРБ преди 6 години
Ами ще отхвърлят ветото, защото при налагане на такова депутатите с 50% +1 гласове го отхвърлят. Би следвало да го отхвърлят с мнозинство от 2/3, но и там Цуци се намеси и сега отхвърлянето е с обикновено мнозинство. За какъв дявол е това право на вето тогава? Президентът обясни за какво става въпрос, но безмозъчните гербаджии с подкрепата на опитомените лъжепатриоти и ордата на Марешки се сдушат, захилят се и го метнат настрана. Я да се въведе квалифицирано мнозинство, та да има ефект.
15
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 9Тъnо плямпало, платен глашатай на още по-тъnия и престъпен Греб! Нито пуша, нито пия, ама стойността на лекарствата ми отнемат половината пенсия,npocтако. Мълчи там, че така ще те удари някоя болест, както не пушиш и не пиеш, та ще има да се търкаляш по земята от болки. Гнycни гербгорили.
14
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Момичета с ПАХ, направете протест, заслужавате трепростинил поет от касата. Наистина има разлика! И вие го заслужавате! Няма да стане без протест, без да застанете с лицата си и да покажете, че мораториумът удря не само онкоболните, а и хронично болните, за които между нови и стари лекарства е разлика между нормален живот и влошаване и смърт. Управляващите нямат право да ви лишават от доказано работещи лекарства, за да плащат за магистрали! Не може всички да емигрираме за да се лекуваме!
13
0
 
2
 
! Отговори
до 10 преди 6 години
Това казвам и аз ------фирмата4 Янсен" спря вноса едностранно ,защото още в зората на реформата след 2000г внесоха определена бройка опаковки ,а от Касата по документи изписаха многократно повече,неясно ка Пак тогава паркинсониците многокрано се увеличиха ?!?! В тази посока невролозите взеха ефикасни мерки - прескъпото лечение се отпускаше само от комиияи за ужас на пациентите отиваха до Соф
12
5
 
3
 
! Отговори
подкрепям инфо преди 6 години
ОТ НОВО лекарство направих най-тежката криза при това при кратък курс.За това с години ползвам дълго прилагани лекарства ,напълно са ми безплатни и винаги са в наличност в аптеките и съм в дългогодина ремисия
11
4
 
7
 
! Отговори
инфо преди 6 години
За сведение на незапознатите новите молекули се изпробват безплатно върху българските пациенти, които заради обърканата система на здравеопазване бързо стигат до крайности, злоупотреби и самолечение с лекарства. Едно време новите молекули се изпробваха върху животни и затворници а днес върху зажаднелите и закъсали български пациенти.
10
2
 
7
 
! Отговори
до 6 -реалист преди 6 години
а аз съм неутрален реалист:1.парите за саниране и магистрали са целеви....ако се пренасочат ще бъдат безвъзвлатно загубени и не са тема към националния бюджети за тема също2.злоупотребата с лекарства започна още в зората на реформата 2000г -пимер:лекарствата за Паркинсон, рисполепта на псично болните.Зашо фирма "Ятсен" прекрати вноса му?!!
9
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А за цигари,алкохол и дрога пари имат!При 300 лв. Средна пенсия,да даваш 150 лв на месец за цигари нормално ли е?После лекарствата скъпи.Винаги идва Видов ден!
8
9
 
6
 
! Отговори
онкоболен от 8 годин преди 6 години
Всичко" е много шум за нищо"с много Не хуманен резонанс върху нас ,болните хорица,защото:1.1.защото си има 28 позиции безплатни за онкоболнитеи ама никой няма да остане без необходимото му лечение2 въпросния бюджет е за срок САМО за едната година3.докато текат договарянията ,вноса ,назначенията пак няма на момента да се отпочне иноватилното оспорвано лечение
7
5
 
8
 
! Отговори
Аааааа, преди 6 години
Не сте зле.Имате си господ- бог ББ. Вярата в него ще ви помага в беднотията,болестите и бедите. ВЕрвайте му и си кротувайте.
6
4
 
16
 
! Отговори
реалист преди 6 години
За здравето и живота на хората цепят стотинката на две, а за саниране и магистарли дават с шепите на завишени цени. А за мизерият в държавните болници не ми се говори.
5
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТОВА НЕ Е ГЛУПОСТ ,ТОВА Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ СПРЯМО БОЛНИТЕ !АЗ СЪМ ЧОВЕК КОЙТО СЪМ ЧАКАЛА ЗА НОВОТО ЛЕЧЕНИЕ НА ХЕПАТИТ С МНОГО ГОДИНИ И ТАКА МЕ РАЗКАРВАХА ,ЛЕКУВАХА МЕ С НЕЩО КОЕТО НЕ МОЖА ДА МИ ПОМОГНЕ,ЗАЩОТО ПОЛУЧИХ АЛЕРГИЧЕН ШОК И ЛЕЧЕНИЕТО СПРЯ ЧАК ТАЗИ ГОДИНА СЛЕД ЧАКАНЕ ОТ ДЕВЕТ ГОДИНИ И ХОДЕНЕ ПО МЪКИТЕ МЕ ИЗЛЕКУВАХА С НОВОТО ЛЕКАРСТВО,КОЕТО МИ СЕ РАЗРЕШИ ДА СЕ ЛЕКУВАМ ЧРЕЗ ЗДРАВНАТА КАСА.ХОРА ЗА УПРАВНИЦИТЕ НЯМА МОРАТОРИУМИ,ЗА ТЯХ Е ВЪЗМОЖНО ВСЯКАКВО ЛЕЧЕНИЕ НО ЗА ОБИКНОВЕНИЯТ ЧОВЕК В БЪЛГАРИ
4
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единственият начин за да излезем от матрицата е да не се храним и да не пием нещата които матрицата ни предлага.
3
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всичко е пари и на нас гледат като на касичка! Нужни сме им болни. А може би и живи?
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Отивам да взимам лекарства с книжка, лекарствата са платени от касата - плащам 25 лв 30 стНа другия месец съм забравил книжката и отивам с голяма лъскава аптека в която за същите лекарства плащам 27 лв 80 стТова е хуманно нали?
1
4
 
17
 
! Отговори
При ГЕРБ преди 6 години
Не съществуват ХУМАННИ ФАКТОРИ.Някой да е чувал за хуманни у..бий...ци?