Търговията с въшки вече не върви

Ученици продавали паразитите по една за пет кинта
11 яну 2018 15:29,
11
Търговията с въшки вече не върви
Снимка: Pixabay

Проучване на в. "Черно море" показва, че търговията с въшки е замряла във Варна. Преди години ученици, най-вече от по-горните курсове, си препродавали въшки за 4–5 лв. парчето, за да бъдат освободени от учебни часове.

Д-р Янка Драганова, шеф на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионалната здравна инспекция в морския град, казва, че след като общинската дирекция "Здравеопазване" издава заповед за засилен контрол, с която задължила медицинските лица, работещи в учебните заведения, да подават отчети до РЗИ, проблемът е почти отстранен.

През миналата година 10 варненски училища са проплакали от паразитите, като за всяко от тях е реагирано своевременно. Получихме и няколко жалби от родители, които бяха проверени щателно. Въшливост все още има, но тя е сведена до минималния праг, е категорична д-р Драганова.

Както е известно, инспекцията не е задължена вече по закон да следи въшливостта в детските градини и учебните заведения, това е вменено на медицинския персонал, който е на общинско подчинение.

Откъде идва проблемът?

Той се дължи на интензивното движение на хора и увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места. Паразитите смучат кръв, като по хората ходят три вида - главова, дрешна и срамна въшка.

Как става заразяването?

Въшките са паразити на "социалния контакт". Преминаването им от един човек на друг става само при близък контакт (доближаване на главите, ползване на общи гребени, хавлии, принадлежности за коса, легло, спално бельо, възглавница и други). Никой не е застрахован, но най-податливи са децата.

Какви са оплакванията?

Най-характерният признак е неприятният сърбеж. Той е придружен с безпокойство и усещане за движение в косите. В резултат на разчесването може да се развие екзема. Възможни са също гнойни възпаления, а при по-чувствителни хора и повишение на температурата.

Как да се отървем?

Борбата с въшките трябва да е упорита, защото се захващат много здраво за косъма. Често се налага паразитите да бъдат една по една ръчно отделяни от скалпа. Те са твърде малки и може въобще да не бъдат забелязани от неопитно око. Гнидите им пък може да се сбъркат с пърхот. При установяване на паразити при детето е препоръчително да се профилактират и родителите.

Унищожаването на главовите въшки става с  инсектицидни шампоани, лосиони и спрейове. В аптечната мрежа се предлагат препарати за профилактика и такива с остатъчно действие (до една седмица) против въшки. Те се ползват според указанията на производителя. Добре е да се взимат и превантивни мерки срещу гадинките, като фармацевтите имат и за това лек.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
чарли преди 6 години
До В статията:Цингарела цингарела....
9
0
 
2
 
! Отговори
дедоТашунко преди 6 години
"Анонимен" номер 7 е прав. Но аз питам, има ли още нормални?
8
1
 
9
 
! Отговори
В статията преди 6 години
е зададен въпроса "Откъде идва проблемът?".И е даден неверен, мъгляв, но политкоректен отговор "Той се дължи на интензивното движение на хора и увеличаването на контактите на големи групи от населението на обществени места."А какъв е точно произхода на проблема - всички го знаем (Индия).
7
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Пълни глупости!Няма нормален човек, който сам да си сложи въшки!
6
0
 
28
 
! Отговори
Ха-ха преди 6 години
И тоя бизнес умря. Пък уж отчитаме стабилен ръст :)
5
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Верно ли има още въшки в България?
4
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно време, за майтап в автобуса се питахме един друг на висок глас; какво стана с въшките? хахах гледам сега децата са станали по - предприемчиви. Хахах
3
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Разбира се: махалите-производители на въшки се поизнесоха към Турция и Франция...
2
2
 
16
 
! Отговори
Ахмед преди 6 години
Кой век?
1
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европейска България ???