Обориха твърдението, че картофите са вредни

В 60 страници са изложени доказателствата за ползата им
12 фев 2018 20:03,
10
Обориха твърдението, че картофите са вредни
Снимка: Pixabay

"Картофите са отличен източник на много витамини, макро- и микроминерали, за които много хора харчат пари, за да си купуват хранителни добавки - каза проф. Дерек Стюарт от шотландския институт "Джеймс Хътън". - Те съдържат също каротиноиди и полифеноли, както и доста фибри".

Британски учени също обявиха полезността от картофите, както и, че намаляват риска от инфаркт и деменция, съобщи в. "Дейли мейл". С това твърдение те оборват насажданото от десетилетия мнение, че са нездравословни и се препоръчва да бъдат ограничавани в менюто.

Доказателствата за ползите от картофите учените излагат в 60 страници, в доклад, в който анализират и предишни трудове по темата. Те призовават да се преоцени този продукт заради "ясните ползи за здравето". Според тях дори човек да яде само картофи през целия си живот, "ще остане доста здрав".

Учените са категорични, че твърдението за картофите, че са лош източник на витамини и минерали не е правилно, тъй като те съдържат витамин С, витамин В6, витамин В9. Освен това минералите в тях оцеляват дори при обработването им на висока температура. Не на последно място е фактът, че те засищат много повече в сравнение с храни със същото въглехидратно съдържание.

Изследвания показват, че картофите предпазват от сърдечносъдови заболявания, а замяната на месото с тях и със зеленчуци намалява опасността от инфаркт. Наблюдава се и повишена когнитивна функция при възрастните хора, които редовно ядат картофи.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
1
 
! Отговори
11 преди 6 години
Тоя доклад определено е спонсориран от МакДоналд или друга верига за бързо ядене
9
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вредна е герберастията!
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ей ти по добре хапна картофки отколкото пързалки, вредни били, ти цял живот здравословно ли се храни, хаха
7
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хапвайте въглехидрати, хапвайте. Захар, брашно, картофи, ориз, хапвайте...после се чудете защо имате диабет и сърдечно съдови заболявания. :-) Полезни, полезни, колко да са полезни. Полезни са за докторите и за прооизводителите им.
6
0
 
7
 
! Отговори
Веско преди 6 години
Абе смешни ставате с тези сензации. Кой ви каза, че са вредни, та сега друг че не са? НЯМА ВРЕДНА ХРАНА!!!Толкова е просто. Човешкия организъм е съвършена машина, от всичко може да извлече полезни вещества, а ненужните се изхвърлят. В най-лошия случай ще повърнеш. Всякакви такива статии са с цел да се продаде няква стока.
5
4
 
12
 
! Отговори
Пешо Компира преди 6 години
То затова Тиквата ви каза да садите картофи и да пасете агнета!
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
полезни са варените!вредни са пържените!!иначе най-добре сурови :D
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А здрасти!
2
0
 
17
 
! Отговори
Armagedon преди 6 години
Всяка една храна в големи количества е вредна.Хранете се така че да оставате винаги малко гладни след хранене а не преяли или преситени. Пийте винаги само топли и даже горещи напитки и да не са газирани.
1
0
 
12
 
! Отговори
нямам думи преди 6 години
Яжте само картофи,и ще останете ДОСТА здрави!