Повече пари за болници и пациенти, БЛС подписва НРД

Договорът трябва да влезе в сила от 1 април
Обновена: 25 фев 2018 07:24 | 24 фев 2018 20:52, Анисия Иванова
11
Повече пари за болници и пациенти, БЛС подписва НРД
Снимка: Булфото

Българският лекарски съюз взе решение да подпише нов рамков договор със здравната каса. Това се случи на редовния събор на организацията, състоял се днес, съобщиха от БЛС. Решението бе взето с 229 гласа "за", 28 "против" и 7 "въздържал се".

В документа е заложено увеличение на цените на над 130 клинични пътеки, като за това са отделени 150 милиона лева от бюджета на НЗОК. Завишения има в почти всички пътеки по специалности.

Подписването със Здравната каса трябва да стане до 28 февруари, а Договорът да влезе в сила от 1 април.

"За първа година от десетилетие има увеличение на клинични пътеки в болнична помощ, както и завишени обеми, и цени на прегледи в извънболнична“, категорични са от БЛС.

По-голямата част от клинични пътеки, по които работят и общинските болници, са увеличени – пулмология, акушерство и гинекология, раждания, педиатрия, неврология и др. Повишение има в пътеките за рехабилитация и долекуване. В тазгодишния НРД за медицински дейности приоритетна тежест е дадена на майчинското и детското здравеопазване, както и на ражданията.

Значително завишени параметри са постигнати и в извънболничната помощ. В първичната е даден приоритет със завишени цени и обеми на профилактичните прегледи за деца от 0 до 18 г. Повишаване има при диспансеризацията, имунизацията и в капитацията при ОПЛ.

При специалистите първичния преглед е завишен с 1 лв. Тази година е обърнато и сериозно внимание на социалнозначимите заболявания в рискова група при жените от 30 до 40 год. Те ежегодно ще се възползват от профилактичен преглед при гинеколог, с възможност за изследване на цитонамазка. Увеличени са и обемите за мамографско изследване, с оглед ранно откриване на злокачествени заболявания на гърдата.

В клиничните лаборатории също са предвидени по-големи обеми, необходими за първичната профилактична и диспансерна дейност на общопрактикуващите лекари.

Броят на направленията, които личните лекари дават за преглед при специалист, ще се увеличи, каза зам.- председателят на Българския лекарски съюз Галинка Павлова

"Благодарене на конструктивни преговори, колективна и последователна работа със съсловието, БЛС успя да договори параметри в здравния сектор, които не са променяни от много години. Всичко, за което БЛС се е борил, цели максимално улесняване и удовлетворяване работата на заетите в сектора колеги. Не на последно място, тазгодишните постигнати резултати в разпределението на средства, ще повишат качеството на медицинската услуга и адекватно ще отговорят на потребностите на пациентите“, коментира д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС.

Във връзка със създалото се напрежение в сектора и вмешателството на министърът на финансите Владислав Горанов в преговорния процес за НРД 2018 г., БЛС прие официална декларация на 67-ия Събор на съсловието, подготвена от РЛК Пловдив. Текстът на документа гласи, че здравето на пациентите, лекувани на територията на РБългария, не може да бъде рискувано с фискални цели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
АМАН от терористи преди 6 години
МЕд мафиотите събират на БЕзплатни семинарчета лекарките и ги тровят с пси активни спец наркотици.Новост са биологично активни импланти контролирани през лични телефони..НАпомнят че нарко мафията контролира вече над 70% от тн фармацефтика..Даже в аспирина има опасни спец съставки..една безвредна туршия не можем да направим
9
0
 
3
 
! Отговори
МЕД МАфия ЦАКА ЯКО преди 6 години
БЯлата мед мафия краде милиарди от народа годишно след отравяне на населението с хлор токсична канцерогенна вода течаща от чешмите.Колкото повече отровени и по тежко ХРОНИЧНО БОЛНИ ,Толкова повече милиони крадат годишно белите мафиоти от дребните мижави заплати и пенсиики.
8
0
 
4
 
! Отговори
ангел преди 6 години
Повече пари в джоба на лекарите , не ги е срам !
7
1
 
7
 
! Отговори
бивша сестра при джи преди 6 години
На тези крадци и лъжци не трябва да се дават пари!Те и без това си крадат като за световно без да лекуват пациентите си,те отдавна са се усетили че могат да бъдат само едни диспечери на направления и болни и спокойно с откраднатите пари да пътуват по света къде на екскурзийки къде на семинари богато платени от фарм фирми ,пласиращи *** им!Но народът вече знае, че нищо няма да се направи защото трябва да се гради нова класа с мноhо пари и собствeническо мислене.Жалко за народа.
6
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дали пък не съчиниха скандала, за да отложат подписването, т.е. за да не дадат парите? Знаем как му се къса сърцето на Чичко Скруч когато трябва да дава.
5
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Колкото и пари да се наливат, все ще ги откраднат и за осигурените ще има среден пръст.
4
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 3За източването на НЗОК се обърни към "специалиста" - др. ДянкОFF!Toя нeщастен кaстрат.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Източването на НЗОК да започне !
2
2
 
12
 
! Отговори
Пашата преди 6 години
До АнонименИ да не останат пари, дрогарите от SIC ще ни нахранят...със вера!
1
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То хубаво подписахте ама не се знае дали ще останат пари след като се разплатят с чуждите болници