Заплашва ли ви дефицит на витамин В12?

Ето и кои са 4-те най-рискови фактора
19 мар 2018 12:37,
5
Заплашва ли ви дефицит на витамин В12?
Източник: Reuters

По данни на Световната здравна организация около 40% от хората имат нива на витамин В12 в организма, близки до минималните гранични стойности. Това поставя огромна част от световното население в риск от опасен дефицит на В12 с всичките му последствия върху здравето. 

Като най-логична мярка за превенция на хроничния дефицит на витамина се препоръчва редовен прием на храни, богати на В12. Често обаче решението на проблема не е толкова просто. Защото причина за недостига му може да бъде не само ниският прием, но и нарушеното усвояване на витамин В12.
 
Групата на причините, които може да предизвикат траен дефицит на В12, или да повишат риска от такъв, е наистина разнообразна. И все пак в нея може да се откроят няколко най-често срещани.
 
Вегетарианство или веганство
Повечето богати източници на витамин В12 сред храните са животински продукти. Това поставя хората, които отказват консумацията им, в най-застрашената група за дефицит на важния витамин. Не е случае фактът, че най-голямата група хора, диагностицирани с това състояние, са именно веганите и вегетарианците. Това налага всички почитатели на новите тенденции в здравословното хранене да се проследяват редовно за дефицит на В12. Добрата новина е, че черният дроб има възможност да складира определени количества от витамина и крайно падане на кръвните му нива няма как да настъпи при само временни ограничения на хранителния режим.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Lan преди 6 години
4Само че недостигът не уморява веднага, а си ставаш с деменция - дмек като малко детенце. Да станеш от нормално умен човек, до степен да бъркаш лица и да не се сещаш за думи, да не можешд а си намериш къщата не е никак весело и може да продължи десетки години, в които ще си в тежест на близките си! Предпочитам смъртта...
4
0
 
2
 
! Отговори
ххх преди 6 години
Всички ще умрем, така че местя.
3
2
 
4
 
! Отговори
Стамен преди 6 години
Само че шопите вместо шото казват оти,така че наистина си ***
2
2
 
4
 
! Отговори
Стамен преди 6 години
Е па личи си шопе.
1
5
 
4
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Па я не се плашим лесно, шото съм ***!