Какво е кверцетин и защо е толкова полезен?

Откъде да си набавим важното съединение
23 мар 2018 19:50, Илияна Николова
0
Какво е кверцетин и защо е толкова полезен?
Снимка: pixabay

Кверцетин е мощен флавоноид с широк спектър от ползи за здравето. Той намалява възпалението, премахва болката, предпазва от сърдечносъдови заболявания, понижава кръвното налягане, контролира диабета, намалява риска от рак, стимулира имунната система и намалява дразненията по кожата.

Какво представлява кверцетинът?
 
Кверцетинът е флавоноид или по-точно растителен пигмент, който има сходна молекулна структура като флавоноидите. Смята се за силен антиоксидант и се намира в зелени, оранжеви и червени плодове и зеленчуци.

Кои храни съдържат кверцетин?
 
Полезният флавоноид се среща в различна концентрация в каперси, девесил, киселец, копър, сини сливи, кейл, ябълки, боровинки, сладки картофи, къпини, броколи и много други.
 
Кои са полезните свойства на кверцетина?
 
Противовъзпалителни свойства
 
Като антиоксидант кверцетинът има много силни противовъзпалителни свойства. Той се бори със свободните радикали и вредните изменения в клетките. Освен това потиска възпалението и при някои състояния – мускулни болки, треска, настинки, вирусни инфекции, ревматизъм, подагра, артрит.

За здрава сърдечносъдова система
 
Редица проучвания показват, че кверцетинът се свързва с по-ниски нива на смъртност, причинена от сърдечни удари и други сърдечносъдови инциденти. Той намалява лошия холестерол, предотвратява запушване на съдове, прави ги по-еластични и здрави.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари