Анорексията – позната или по-скоро не?

Как да разпознаем ранните й симптоми? Вижте!
19 апр 2018 17:52,
0
Анорексията – позната или по-скоро не?
Източник: Reuters

Анорексията е едно от заболяванията, придобили широка общественост през последнте няколко десетилетия, а жервите ? са лесно разпознаваеми, нерядко предизвикващи одумване по улиците, къде с притеснение и съчувствие, къде чисто клюкарски. 

Мислим си, че сме наясно със същината на проблема – това са хора, често млади жени, които са недувлетворени от външния вид и теглото си и са обявили битка на килограмите, изпадайки в крайности и подлагайки живота си на риск. Но само това ли е анорексията?
 
Човекът е социално животно, и нерядко както основата, така и решението на проблемите му могат да се търсят в обществото, което обитава. Няма спор, обществената позиция е настроена явно срещу хранителните разстройства, в частност анорексията, но нагласата и добрите намерения не винаги са достатъчни. Както се казва, опознай врага, за да го победиш или с други думи – ето какво трябва да знаем за анорексията.
 
Симптомите
 
Според международната класация на болестните състояния нейното наименование е „Анорексия нервоза“. Когато става въпрос за вече разгърната клинична картина, то тя се представя на две условни нива – повърхностна (видима) патология и базисна такава.
 
Повърхностната патология
Видно е при тези хора, че те страдат от ниско телесно тегло, дехидратация, ниско кръвно налягане, бавен пулс, посиняване на крайниците, ниска телесна температура, масивни невроендокринни промени, засягащи хипоталамуса, хипофизата, надбъбречните жлези, щитовидната жлеза и яйчниците, и при жените – аменорея (липса на менструация).
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари