Първи мерки при ухапване от насекоми

Как да премахнем кърлеж?
21 апр 2018 15:30,
9
Първи мерки при ухапване от насекоми
Източник: Reuters

Обикновено ухапвания от пчели, оси или стършели са по-скоро болезнени, отколкото опасни. На мястото на ухапването е възможно да се появят зачервяване, болка и оток. Многократните ухапвания от насекоми, особено при хора с алергии, носят потенциална опасност за здравето на пострадалия.

Ухапвания в областта на устата и гърлото са много опасни, тъй като могат да причинят затваряне на горните дихателни пътища!

След ухапване от насекомо винаги трябва да обследваме пострадалия за евентуална алергична реакция, която може да предизвика алергичен шок!

Цел на помагащия: 

-    Да намали отока и болката на мястото на ухапването.

-    Да организира транспорт до болнично заведение, ако това се налага.

Внимание! Специални обстоятелства: Ако ухапването от насекомо е било в областта на устата, съществува риск от подуване на меките тъкани на езика или небцето, които могат да затворят горните дихателни пътища и да предизвикат задушаване! 

В такива случаи сложете под езика на пострадалия кубче лед. Ако не разполагате с лед, дайте му да си жабури устата с ледено студена вода. Организирайте веднага извозването му до най–близкото болнично заведение.

Ако насекомото е още върху кожата на пострадалия, отстранете го с плоската страна на нокътя си. Използването на остри предмети за отстраняването на насекомото, като нож или пинсета, могат да наранят целостта на кожата и повече отрова да проникне в кръвообращението.

Основните препоръки при ухапване от кърлеж - вижте на Puls.bg.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме ли право да утрепем насекомото? Дават 3 години затвор.
7
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Носете кучешка каишка против бълхи и кърлежи на врата си цяло лято.
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ампутирайте ухапания крайник и намажете с крем Здраве. При необходимост повторете .. с ампутацията. Ако сте ***, пробвайте с евтаназия.
5
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само едно ще ви кажа.... крем Рачев
4
1
 
7
 
! Отговори
Handel преди 6 години
Във ветеринарните аптеки продават комплекти - течност плюс специална пластмасова "виличка". Капваш една капка от течността и след 5 минути внимателно с "виличката" подхващаш кърлежа и с въртеливо движение го измъкваш.
3
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ако видиш кърлеж, лягаш и се правиш на умрял, докато не отмине!
2
0
 
10
 
! Отговори
Непострадал преди 6 години
Много объркана статия. Хем е опасно, хем не е. Плоската страна на нокътя???
1
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Аз попринцип се правя на луд - Лягам на земята, пъшкам, някой вика линейка, те идват след 30-40 минути (чудя се, ако наистина ми има нещо, дали ще оцелея), взимат ме, карат ми се, че ми нямало нищо, но аз настоявам и ми дават седмица болнични :)