Дойде му времето - профилактика на пролетните алергии

На какво да разчитаме в тази наша борба?
22 апр 2018 10:50,
1
Дойде му времето - профилактика на пролетните алергии
Източник: Reuters

Цъфнали дръвчета, отрупани градинки и паркове с цветя – всичко създаващо настроение, но не и за тези, които свързват пролетните месеци със сезонните алергии.

Алергичната реакция е следствие на повишената реактивност на имунната система спрямо различни дразнители (алергени) от околната среда, които при нормални условия не предизвикват реакция на организма.
 
Основните симптоми, с които се характеризира клиничната картина са кихане – залпово и многократно; хрема, която се характеризира с бистър секрет, дразнене и сърбеж в носа; зачервени и подпухнали очи, с тъмни кръгове под тях – алергичен конюнктивит; възможно е появата на чувство за задух и суха кашлица. Носът е запушен, налице е намалено или липсващо обоняние, появява се дразнене по небцето и дори в ушния канал. Симптомите са сходни, независимо от вида на алергена.
 
Основните разлики между алергичната хрема и тази при настинка са, че при алергичната хрема има изразен сърбеж, без наличие на повишаване  на телесната температура.
 
Боледуват най-често деца и юноши, като пикът е между 9 и 20-годишна възраст, с преобладаване на мъжкия пол. По-често боледуват жителите на по-големите градове, което се обяснява с по-голямото замърсяване на въздуха със серен и азотен диоксид. Те директно увреждат лигавицата на дихателните пътища и така спомагат за по-лесното проникване на алергените през нея. Естествената реакция на организма е да повиши образуването на течен секрет от лигавицата на дихателната система, с който бързо и лесно да се извеждат вдишваните алергени.
 
Диагнозата се поставя след подробно снета анамнеза – кога се появяват симптомите, дали се свързва с конкретен алерген, има ли фамилна обремененост и други. Обективни изследвания са кожно-алергичните проби, които имат за цел да установят повишена реактивност на организма при контакт с алергени. По този начин се определя конкретен етиологичен алерген.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари