Криотерапия: Кои са полезните й свойства?

Вреди ли ни по-ниската температура на тялото?
24 апр 2018 16:23, Eкип на Puls.bg
4
Криотерапия: Кои са полезните й свойства?
Reuters

Криотерапията е интересен лечебен подход, налагащ се все повече през последните години като средство за допълване на традиционното лечение при редица здравословни проблеми. В основата на криотерапията стои практика изцяло противоположна на тази, ползвана при сауната. Както може да се съди от наименованието му, методът се състои в излагане на тялото на изключително ниски температури, достигащи до минус 150º Целзий, а понякога и по-ниски. Учудващо, но подобни практики носят своите отчетливи здравословни ползи. 

Процедурата днес се предлага почти толкова често, колкото и сауната в елитните салони за спа процедури, включително у нас. В основата на метода стои позиционирането на тялото в съд, чиито стени се охлаждат, най-често от течен азот, до крайно ниски температури. Кожата на тялото не влиза в директен досег с тях, но близостта помежду им съдейства за това повърхностната кожна температура да спадне до много под нулата. С напредването на подхода към криотерапията процедурите вече може да се прилагат върху цялото тяло или върху отделни негови части.
 
Престоят при крайно ниски температури трябва да бъде вседен до не повече от 3-5 минути. Практиката показва, че за това време може максимално безопасно да се постигнат различни ползи от излагането на ниските температури. Те се свързват с подобряване състоянието на кожата, кръвообращението и общия тонус на тялото.
 
Облекчаване на мускулни болки
 
Криотерапията е популярен метод сред редовно спортуващите под високо натоварване, защото се асоциира с бързо възстановяване на мускулатурата и снемане на болката от мускулна треска или претоварване.
 
 
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
ниските температури в разумни граници са отдавна позната част от контрастни процедури. Колкото до криогенно замразяване- май спермата се съхранява по този начин. Чувал съм и за луди богаташи чакащи във вани от течен азот научни пробиви за безсмъртие или лечение на за сега смъртоносни болести. От мене: сполай ви
1
1
 
6
 
! Отговори
Рехабилитатор преди 5 години
Тези течни азоти и спадания на температурата на кожата много по нулата си ги заврете във варела който сте показали на снимката.Криотерапията се прави с лед или замразена кърпа.Използва се за облекчаване на болка,разтежения или различни мускулни травми.Процедурата се прилага както следва:Потапяш болни участък в лед ,държиш 3 мин,след това 3 мин. почивка,така 3 пъти!С Течен Азот около теб е възможно да свалиш температурата на епидермиса до -50 градуса.А при тази температура кожата ти,ще се счупи!