Държавата ни затяга кранчето на здравеопазването! Защо?

Това е огромна грешка, смята здравният журналист Слава Аначкова
25 апр 2018 14:37, Екип на Bloomberg
13
Държавата ни затяга кранчето на здравеопазването! Защо?
Снимка: Reuters

Проблемът на държавата ни е, че тя „затяга кранчето“ на здравеопазването, а не се занимава с това да осигури добро финансиране и управление на разходите. Това не е правилна политика. Това мнение изказа здравният журналист Слава Аначкова в ефира на Bloomberg TV Bulgaria. Поводът за гостуването ѝ беше пуснатият за съгласуване проект за нова здравна карта, според който болничните легла в страната трябва да намалеят с 6000.

„В момента в различните градове в страната болниците имат разкрити много повече легла и структури, а това, което здравната карта определя като необходимост, е по-малко. Тоест касата ще финансира много по-малко болници и легла“.

Засегнати ще бъдат всички болници в България (освен в Шумен), тъй като е определено, че те имат излишък на легла. Експертите в бранша и мнозинството от лекарите са против тази здравна карта, защото тя всъщност ограничава финансирането, обясни Слава Аначкова.

Тя заяви, че здравноосигурителният модел в България не работи и го сравни с този в Германия.

„Разликата е, че когато един пациент в Германия не получи онова, което му се полага, има държава, която да застане зад него. Тук в България това не се случва“.

Как точно функционира германският модел, какви промени са необходими на българското здравеопазване, защо е нормално да протестират личните лекари в България научете във видеото

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Е как защо! Та народ ли сме да ги е еня! Ако бяхме щяхме да сме ги помели онези бивши преки и косвени партийци заедно с отрочетата им!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо? Ами защото вместо Южен Поток да ни носи пари, ние плащаме потдръжка на магистрали, затова. Заради бойковистите магистралисти. А Германия пуска втори поток. А Турция има газ и да продава на нас... Вън България от ЕС! Тея ще ни унищожат тотално. Сталин не успя да ни затрие, ама тея ще успеят.
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да закърпват дупките в София и да окрадат парите със обществени поръчки затуй.
8
0
 
3
 
! Отговори
Alkex преди 5 години
Bg narod spira da plasta zdravni vnoski v bg zdravnata kasa....bg doktori vse se natiskat da praviat bezplatni pregledi na naselenieto v kmetstvata, za da si izmisliat i plashat horata s nesastestvuvasti bolesti...i da izcejdat portfeilite na horata...urush na bezplatnite medpregledi...
7
0
 
22
 
! Отговори
Гурбетчия преди 5 години
Защо си играете с живота на хората? Живея в Испания от 2004 година.Била съм осигурена,но не винаги.И в двата случая съм получавала здравни услуги,за които в България са мечта.Отношението е еднакво.Само можем да си мечтаем това да стане и в България.Бог да пази българите!
6
0
 
6
 
! Отговори
Аз преди 5 години
Здравеопазване......
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ами като продължават да записват фиктивно болнолежащи ще им ги орежат, не за друго а за да намалят злоупотребите... Отделен е въпроса че този подход е тотално грешен, можеше просто да засилят контрола, но така е по-лесно нали?
4
2
 
17
 
! Отговори
Исти преди 5 години
"Сити клиник" и "Токуда" са собственост на турци от ДПС,което значи от червеното ДС!
3
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Milionerite doktoti ot sin siti bolniza koito slagat stendove bes da ima saschto mnogo pari trupat mnogo umreli ima v tokuda e saschto taka okrajna bolniza rudchveti davaych i si ok ina4e ne te kekuvst moskov neschkov i dr lekari sa bigati ot tapi bg pszienti
2
0
 
28
 
! Отговори
Исти преди 5 години
Защото частните болници,99% от които са собственост на червената ДС,източват бюджета на Касата и пари за нищо друго не остават.
1
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Държавата затяга кранчето за да умрът хората и да останат само роми който да управлява.