Бебето навърши 6 месеца? Време е за самостоятелен седеж

Приучете го постепенно
10 май 2018 12:23,
0
Бебето навърши 6 месеца? Време е за самостоятелен седеж
Източник: Reuters

Първата година от живота на бебето е периодът на най-бурно физическо и нервно-психическо развитие. От едно бебе, което прекарва по-голямата част от деня в сън, то се превръща в любопитно и активно дете, готово да опознае света. 

След раждането бебето изпълнява хаотични, нецеленасочени движения с крайниците и заема позицията, в която е поставено. Постепенно то започва първо да контролира движенията на главата. Това е първа стъпка в етапа на съзряване на опорно-двигателната система. По този начин укрепва мускулатурата на врата, гърба и крайниците и детето постепенно се подготвя за следващя етап – обръщането от гръб по корем и обратно.
 
На около 6-месечна възраст детето вече е готово да бъде поставено седнало. Първоначално това става с опора, а след няколко седмици до месеци бебето вече може да седи самостоятелно. В началото бебето трябва да бъде поставено в седнало под 90о, като се подкрепя с възглавници. Гръбната му мускулатура все още не е укрепнала достатъчно, поради което то е нестабилно, не може да запази баланс и се „олюлява”. По тази причина лесно може да падне на една страна или напред.
 
Успоредно с укрепване на мускулатурата му, е необходимо да узрее и нервната система на детето. Така се осигурява необходимата координация и постепенно то се научава да пази равновесие и да се задържа продължително време седнало без нужда някой или нещо да го крепи. В този период никога не го изпускайте от поглед, докато е седнало.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.