Кои изследвания се правят при жените с повишено окосмяване?

Ключово е отчитането на няколко хормона
22 май 2018 13:52,
4
Кои изследвания се правят при жените с повишено окосмяване?
Източник: Reuters

Жените имат по-критично отношение към външния си вид, а в това число и към здравословното си състояние, за разлика от мъжете. Що се касае до външната красота, за младата жена трите най-критични проблема обичайно са: повишено тегло, засилено окосмяване по тялото и лицето, косопад, а в някои случаи и акне по лицето. 

Синдромът на поликистозните яйчници (СПЯ) може да се прояви с всички от изброените проблеми или само с някои от тях. В по-рядък процент от случаите може да се касае за друг вид заболяване, което налага провеждането на допълнителни изследвания.
 
Повишеното окосмяване (хирзутизъм), акнето и косопадът много по-често са резултат от повишени нива на андрогените (хиперандрогенемия). Андрогените са т. нар. мъжки полови хормони, които нормално се образуват в тялото на жената и играят важна физиологична роля. Те се произвеждат от яйчниците и надбъбречните жлези.
 
Кратки физиологични данни
 
Синтезираните в яйчниците андрогени под действие на хипофизарните хормони – фоликулостимулиращ и лутеинизиращ хормон, се превръщат в естрогени. Яйчниковите андрогени са: тестостерон – около 25% от общото циркулиращо ниво в кръвообращението, андростендион (50%) и дехидроепиандростерон (ДХЕА) в по-малък процент. Надбъбречните жлези секретират всички от синтезиращите се в яйчниците хормони и дехидроепиандростерон-сулфат (ДХЕАС), който е изцяло от надбъбречен произход.  
 
При синдрома на поликистозните яйчници се смята, че е налице нарушение на синтезата на андрогени предимно на ниво яйчник. При една част от жените се наблюдава преобладаващ надбъбречен андрогенен ексцес. Така например се установява, че серумните нива на (ДХЕАС) са повишени при 20-50% от жените със синдром на поликистозните яйчници.
 
Наличието на повишено окосмяване във всяка една възраст налага изследване на серумните нива на андрогените. Акнето в пубертетна възраст би могло да се пренебрегне като клинична проява на хиперандрогенията, поради честата му изява в този период от развитието на младата жена. Алопецията е по-рядко срещащо се оплакване, което може да се дължи на много фактори, но и то налага изключване на адрогенен ексцес.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Аз пък харесвам много космати в интимната област. Жени, не се обезкосмявяйте, няма нужда да ставате роби на промивките на мозъци, които ви казват, че сте грозни и това не е нормално. Няма нужда всички да изглеждат като 15 годишни барбита.