Диагноза психично заболяване. Какви са правата на болните?

Какво означава брачна негодност? Отговорът от Puls.bg
23 май 2018 13:00,
30
Диагноза психично заболяване. Какви са правата на болните?
Източник: Reuters

Съдебната психиатрия е клон на психиатрията, в който се разглеждат сложните проблеми, възникващи при срещата между психиатрията и правото, а също и при уреждането на случаите, в които правонарушителите са с психични разстройства. 

Освен в този си смисъл, съдебната психиатрия разглежда още и въпросите, свързани с разработването и прилагането на законодателството в областта на превенцията на психичното здраве.
 
Психиатрично болните, освен като евентуални извършители на престъпления, могат да бъдат още и потърпевши от такива – състоянието им може да стане причина за различни злоупотреби. В този ред на мисли безспорна е необходимостта от правни наредби, пригодени специално за нуждите на тези граждани.
 
Термини като дееспособност, вменяемост и невменяемост в ежедневната реч могат да се чуят дори като обида, натоварени с негативен смисъл. В действителност обаче, всички ние сме участници в обществото и е в общ интерес да вникнем в смисъла на тези понятия.
 
Съдебна психиатрия в гражданското право
 
Докато един човек, бил той психиатрично болен или не, ако има късмет може да изживее спокоен живот без среща с наказателното право, то за сметка на това гражданското такова е неизменна част от съвременното ни битие.
 
Правният статут на лицето като участник в гражданските отношения се определя от неговите способности на правоспособност и дееспособност и се отнася в еднаква степен за всички граждани.
 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
0
 
! Отговори
шизофреници преди 2 месеца
Да се съберете с Господ и всички светии в една лудница и да се лекувате..
29
0
 
0
 
! Отговори
Господ е шизофреник преди 2 месеца
Наричат шизофреници хора, които халюцинират, но досега никой не лекува политиците, които ни карат да вярваме в илюзорния образ на Господ...Да се полекувате с Господ...
28
0
 
2
 
! Отговори
Полицай от Ловеч преди 2 години
Най-много психично болни лица живеят в с. Лесидрен, община Угърчин, област Ловеч. Кметът Борис Стоев Нешев (67 г.) и секретарката му любовница Тинка Йотова Калчева (66 г.) са луди за белезници. Секретарката на читалището в селото Павлина Динова Райкова (62 г.) е с много тежко психично заболяване и преди 10 г. скочи от мост в Ловеч. Библиотекарят Павел Георгиев Димитров (58 г.) е също луд.Касиерът на Изипей Стефан Тотков Стефанов (31 г.) е пълна откачалка. 50 % от жителите на Лесидрен са луди.
27
0
 
3
 
! Отговори
И психопатиИма в БАН преди 5 години
Те също не са повече или по-малко или по-различни от психопатите изобщо. Липсата на каквато и да било емпатия предизвиква неприятни ситуации, но това се случва навсякъде.Професорските протежета с психични заболявания също са проблем, но по-малък. Те, за разлика от психопатите, почти никога не вредят на някого по своя инициатива. Понякога биват използвани с цел да се навреди на някого или на нещо.По-скандално е това, че са нагласени там на издръжка на данъкоплатеца и заемат щатни бройки!
26
0
 
3
 
! Отговори
Относно 17, 18 преди 5 години
И други помнят онова преброяване.Причината не беше недоволството от различни институти, макар че такова имаше. Конкретната причина беше, когато се отключи някакво такова заболяване на уважаван служител от счетоводството на ЦУ. Бяха намерили в стаята му голям брой листчета, на всяко от които пишеше34 лв и не знам колко стотинки.Тези по институтите са или шизофреници, или с леки форми на олигофрения, но уви с връзки и настанени на заплатаСоциопати в БАН също има, както навсякъде.Но това е друго
25
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е вярно, че 10% от българите са с проблеми. Над 50% са благодарение на това, че феминистките дълги години наред организират влошаване на наследствената заболеваемост на нацията. Правят го с късните раждания. Скоро процентите ще станат над 70 и тогава няма да има къде да се скрете дори у дома, понеже гарантирано във всеки дом ще има човек с ментални проблеми. Ако вие не сте такъв. Това ви чака. Кажете на баба фемина "тенкю баба" ;))) н яма измъкване от мъртвата хватка на феминистките ;)))
24
0
 
3
 
! Отговори
Коментиращите! преди 5 години
Не бъркайте ПСИХОПАТИЯ с ПСИХИЧНО ЗАБОЛЯВАНЕ.
23
0
 
1
 
! Отговори
Медицинските преди 5 години
Медицинските СВИДЕТЕЛСТВА за работа/с някои изключения/ и ШОФИРАНЕ не изискват експертиза от психиатър....само тези за БРАК.
22
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Доколкото 10% от българския народ е с психични проблеми, то процентът 7 е твърде нисък и показва относително добро здраве на научните работници. Виж, каруцарите, които не ходят на лекар, за тях може и повече.
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То в политическата ни класа е пълно с тежки психопати, ние за другите се безпокоим... 4/5 от управляващите са за психиатрия, начело с Него!
20
4
 
17
 
! Отговори
да ги преброим? преди 5 години
Който ежедневно се сблъсква ПОНЕ с един хахо, ама пълен хахо, за освидетелстване и принудително лечение да даде +. Който има късмет да не среща ежедневно откачалки (не на улицата, а при работа с колеги , клиенти или частни и държавни организации) да даде минус.
19
0
 
10
 
! Отговори
Пример в МОН преди 5 години
Как ще се притесняват да си вземат лекарства?! Я се разходете из канцелариите на МОН и във всяка учителска стая - като бонбони ги гълтат хапчетата. И то тежки медикаменти, с рецепта. После защо само идио.тии правят
18
0
 
13
 
! Отговори
До Hafen die Wahrhei преди 5 години
Не винаги. Прочети 17. Ако си роднина на някой от привилегированите професори, ще те уредят и с диплома, и с назначение в онази институция, защото там работата е спокойна, може да се ходи в института само от дъжд на вятър и да се отчита, че лицето разработва някаква тема. Като се знае, че е с диагноза, към него са снизходителни. Става страшно, когато е много близък роднина на властимащ, защото го уреждат и с научна степен, после му казват кога как да гласува. С гласове 50+1% могат да те закопаят
17
0
 
12
 
! Отговори
До Масово са луди преди 5 години
Не всички работодатели са пропищели. В БАН още през 80-те години е направена статистика, но не по желание на шефовете, а защото от много институти е имало оплаквания отстрана на редовите кадри. Резултатът - 7% от "учените" са с подобни диагнози. Не защото са гении, при които природата е дала голяма дарба в една насока, но е отнела от други сфери. Причината е далеч по-прозаична - назначенията с връзки. И до днес е така, само не знам процентът какъв е. Имат науч.степени и гласуват на обсъждания!
16
4
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 5 години
Освидетелстват ли някого и край, няма никакви права! Може само да клати одобрително глава и да мучи като теле!
15
0
 
18
 
! Отговори
СипиЕдно преди 5 години
Психичните заболявания ще са проблем, само докато психично здравите са повече от психично болните. После вече няма да има значение.
14
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Психичните заболявания са характерни само за хората. Няма луди прасета или крави. Затова не злобейте. На всеки може да се случи. Поради ниската здравна култура на народеца ни, психично болните се срамуват от състоянието си, срамуват се да влязат в аптека ида се купят лекарствата, затова не ги пият. А, ако човек е лекуван навреме и спазва поддържащата терапия, може да живее до края на живота си в пълна ремисия. Да работи, да получава висока заплата, да има приятели, да си купи дом и т.н.
13
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 8а ти как мислиш.прабългарите с потурки ли са дошли на балканите :)а може би и с памперси :)
12
4
 
16
 
! Отговори
масово са луди преди 5 години
По отношеное на правата им - не могат да бъдат уволнени или съкратени каквато и простотия да направят. Като в някоя голяма компания/банка забележат, че някой хич не си върши работата и се държи странно изведнъж пиленцето вади документ, че е куку и няма отърване за работодателя. Не са длъжни да представят документ при назначаването им защото все пак са луди, имат си и документ. Масово са пропищели работодателите от такива изненади
11
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Правило No 1:Да работи в правителството, или поне като депутат.