Диагноза киста на яйчника – какво следва?

Какви изследвания се назначават от лекаря?
26 май 2018 20:00,
4
Диагноза киста на яйчника – какво следва?
Източник: Reuters

Карциномът на яйчниците е сравнително рядко заболяване, но все пак представлява едно от най-значимите гинекологични злокачествени състояния. Петгодишното преживяване при пациенти с рак на яйчниците достига до около 38%, като статистиката не се е променила значително през последните десетилетия, въпреки напредъка на оперативните техники, химиотерапевтичните режими и общите медицински грижи. Затова всяка малкотазова маса или яйчникова лезия, определена като киста, трябва да се оцени внимателно от опитен акушер-гинеколог.  

Лекарят би трябвало да предположи за възможността за злокачествено заболяване при всяка жена с яйчникова маса, особено ако жената е в пери- или постменопауза. Това е така, защото яйчниковият карцином често пъти остава асимптоматичен през ранните стадии основно заради анатомичното разположение на яйчниците дълбоко в малкия таз. 

Дори при метастазирало (разпространено) заболяване могат да се наблюдават само леки и неспецифични коремни симптоми. Основно жените се оплакват от болка в корема или таза, промяна в навиците за изхождане по малка нужда (по-често уриниране или инконтиненция), подуване на корема, липса на апетит или постоянно чувство за ситост. Веднъж започнали, тези симптоми и признаци са персистиращи, което означава, че се наблюдават в повече от 12 дни в месеца през последната година.

Още за изследванията при киста на яйчника четете на Puls.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
5
 
! Отговори
Атанасова преди 5 години
При мен се стигна до лапароскопия последвана от хистеректомия. При възраст 36 г. можех да съм щастлива, че съм родила децата си по-рано. В графата 50 ++ г. мога да ви пожелая смелост - има и по-лошо.
2
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо статията е озаглавена "киста на яйчника", а в нея се разказва за друго - за карцином?Това са различни неща. Много рядко кистата е злокачествена образувание.
1
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Кисти на яйчника много лесно могат да се отстранят с Iodine protocol. Всеки може да потърси в интернет и да се убеди