Официално: Забраниха вноса на опасния валсартан в ЕС

Веществото – в над 180 медикамента за кръвно и сърце
24 авг 2018 08:40, Петя Славова
38
Официално: Забраниха вноса на опасния валсартан в ЕС
Снимка: Pixabay

Европейската агенция по лекарствата забрани вноса на опасния валсартан от Китай в Европейския съюз, стана ясно от електронната й страница.

Той е активното вещество в над 180 медикамента, част от които са срещу високо кръвно и сърдечно-съдови проблеми, припомня "Монитор".

Още по темата

Агенцията е отнела рзрешението на фирмата – производител "Zhejiang Tianyu" за експорт в общността.

Крайната мярка дойде, след като Дирекцията за качеството на лекарствата и здравната грижа откри в хапчетата за кръвно на китайската компания ниско съдържание на N-nitrosodimethylamine (NDMA).

Според експертите има вероятност те да увеличават риска от развитие на онкологични заболявания при дълга употреба.

Заради съдържанието на опасната съставка в разлини продукти, те бяха изтеглени от пазарите в ЕС през юли. Занапред обаче китайската компания няма да може да продава активната субстанция за лекарства, които са предназначени за продажба в Европа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


38
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
2
 
4
 
! Отговори
За м-р Валънтайн К. преди 5 години
Върнах се на глупавия спор, да видя наглото момченце дали не е изплискало още от надменната си злоба. От началото заподозрях, че то е един нов американец, но е усвоило манталитета на господарската раса.После си го представих как с ръка на сърцето, сред тълпа от жълти, черни, бозави пее химна им със сълзи в очите на церемонията по полагане на клетва към Америка. И ми стана гадно, защото при него това е довело до презрение към всички нас, които не напуснахме България. На която съм се клел аз!
21
10
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Предстаи се с името и фамилията си. А не крий като мишка. С кеф бих ти смачкал фасона.
20
6
 
4
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До номер 18 Я провори Валентин Копанаров - мениджър фармаковиджилънс. Чукни в LinkedIn да видиш профила. Тва съм аз. А, ти къв си. Некъв форумен експерт.
19
1
 
10
 
! Отговори
№18 до ФармацеФт преди 5 години
Много се уплаших и реших да те потърся. Оказа се, че те гони някаква мания за величие - не те открих в Senior Leadership Team. Отдъхнах си! Да не би да отговаряш за хигиената на тоалетните? От всички фамилии най би ти подхождала Knoblauch (чесън на немси), ама той е финансист. Успокоих се, че тейзърът е далече и няма да имам проблеми с правосъдието - дали е било самоотбрана и защо не съм бил с тейзър срещу тейзър!Днес при вас не е ли работен ден или ти губиш (крадеш) работно време по навик?
18
10
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До ном 21 Дипломата ми струва усилията, които съм пжложил за нея. И по - леко с епитетите, да не ти направя гумена главата. Аз съм главния мед спец. по лекарствата. Не случайно съм началник на отделна по лекарствена безопасност на PPD - втората в света най - голяма американска корпорация за клинични проучвания. От хора мене като зависи, дали идно л - во ще види бял свят или не. Добре си помисли с кого спориш.
17
9
 
5
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До отворкото номер 18 дилтиазем - калциев блокер на Л - тип канала. Не се дава на хора с аортна стеноза и кардиогенен шок. Елементарна фармакология 3 ти курс. Тва дори двойкаджите от му - софия го знаят. А съм се дипломирал с 6, 00 и със златен медал като топ отличник на курса. Смотьо Смотлев си ти. Аре, отворко кажи ми какъв тип крива се формира на графиката при измерване на доза/отговор на едно лекарство и ми сметни AUC на Телмисартана. Да те видя по фарм кинетика как си.
16
1
 
12
 
! Отговори
№18 до ФармацеФт преди 5 години
...кванти! За йонни канали и техните блокатори и активатори!Сега отговори бързо, знам, че клечиш пред компа като диаричен на чинията и чакаш да се заяждаш и избиваш комплекси, не ти давам време и МОМЕНТАЛНО отговори: на кое място в L-канала действа дилтиаземът и кому не трябва да се предписва! Какво е действието му върху N-канала? Нямаш време, чакам незабавен отговор, да видя знаеш ли нещо или си бърборко!Току-що прочетох за тейзъра! Плашиш значи! Срещу тейзър напълно законно ще те пратя в
15
11
 
3
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До номер 14 1 Не ме обиждай, щото само факта, че си зад монитора те спасява от тва да не ти тегля едни 50 хил с тейзера. Пак изобретение на братята американци. 2 Лекарствата били скъпи. Имам новина за тебе. Проблема не е в цената, а в доходите. Просто покупателната ви способност е прекалено ниска. 3 Не очаквам комунистическата ти чугунена тиква тва да го разбере.
14
10
 
5
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До форумните професори 1 В Англия и Америка фармацевт има право да ти назначи лекарства, каквото сметне за добре. Дори, лекаря като каже диагназота на фармацемта, той му дава терапевтичната стратегия и доктора я прилага. 2 Не очаквам от *** с лоботомия да разбирате за кво ви приказвам. Слаб народ - слаба държава. Е, за та сте най - бедни, щото сте ***, прости и ограничени. Айде претакай зелето в мазето, лексотана и се успокой. 3 Само в бг фармацевта е считан за продавач, но сте ***.
13
2
 
12
 
! Отговори
До Фармацевт преди 5 години
Кой си ти, бе недоучено неграмотниче, че да назначаваш някому лекарствата, които си изброил. Ти можеш само да стоиш до щанда и да продаваш факаните си неморално скъпи илачи, като обикновен бакалин! А дипломата ти трябва да бъде пусната в една от онези машинки, които правят хартията на фиде, забравих как им викат!От мен - това е икономическа война срещу Китай! Имала било...което вероятно предизвиква рак...А братските евролатвийски шпроти не съдържат вредности!Назначавам ти хаХоперидол.
12
1
 
15
 
! Отговори
виж ся,ентусиасте преди 5 години
До ФармацевтТова,че ГМО е бъдещето и е безопасен е само твърдение!Фактите показват друго!Когато една технология се изпипа,и всичко си е на местото,тогава да!За велико съжаление генното инженерство е още в началото!Просто някой иска да печели много пари,и то сега и веднага!Проблемите пред генното инженерство са много,сега не ми се изброяват!Че то ще стане безопасно две мнения няма,но още е много рано!А на всичкото отгоре се намесва и политиката!Не случайно генните култури не дават семена!
11
0
 
13
 
! Отговори
до фармацевта преди 5 години
Абе,***, пише се халоперидол.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
CO SARTOVA,7 LEVA, NOVOTO CO IRBESO 27 LEVA, DA VI E 4ESTITO.
9
1
 
13
 
! Отговори
Mitko преди 5 години
И на доктора давам акъл понякога. Ама те всички са докачливи. Това е защото тук останаха тези, които не стават за западна Европа. Иначе, ако са разумни и те изслушват, няма да се правят на велики. Като е спрян Валсартанът, защо Ексфорджът /едно много ефикасно лекарство/ не е? Би трябвало, като експерт да знаеш, че дори и лекарства от една и съща група от различни производители, не действат по един и същи начин на различните организми. Личен опит.
8
10
 
2
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До номер 8Активни субстанции се правят само в Индия и Китай. Щото там е най - евтино и изтодно. Отделно, че тоя процес е доста вреден за екологията и здравето на хората.
7
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Въпросът се решава от раз. Заменяме китайската субстанция от сартан с висококачествена руска субстанция сартан и спорът е приключен.
6
10
 
7
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
Абе митко, миташки. Тука говорим за замяна на лекарства от една и съща група, дето са пълни аналози по между си. Още повече, че замяната им е напълно наложителна, щото валсартана е спрян от синтез и внос с малки изключения като Ко - валсакора. Няма да си позволяваш да спориш с експерт по лекарствата като мене. Ти даваш ли акъл на доктора бе.
5
2
 
20
 
! Отговори
Митко преди 5 години
За разбирача "фармацевт". Ако си фармацевт, би следвало да ти е ясно, че замяната на едно лекарство за високо кръвно с друго не е никак безопасно. Може едно лекарство да ти действа, а друго /уж същото/-не. И тогава можеш да умреш. Има и друго, което удобно се премълчава. Става дума за пари. Много пари. Ексфорж /25-26 лева, преди към 50/ е комбинация от Валсартан и Амплодипин. Китайската комбинация от 2 таблетки /забранена сега/, е към 10 лева. Сами си направете изводите...
4
8
 
6
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
До успокоен Не ме разбираш и за тва хейтиш , но знаеш, че съм прав. Назначавам ти халопиридол, диазепам и дифенхидрамин да чилнеш малко.
3
7
 
10
 
! Отговори
Фармацевт преди 5 години
За неразбралите ***, които не им увира главата от природни науки 1 ГМО е безопасен. Генното инженерство и клонирането са бъдещето. 2 канцерогенната състовка е примес при химическия синтез на активното вещество и е потенциално вредна. 3 има предостатъчно заместители на пазара - телмисартана например. Всички ка ангиотинзин рецепторти блокери. Като група лекарства против кръвно са с най - добър профил на безопасност. АЦЕ - инх могат да предизвикат тежка кашлица, заради брадикинините.