8 ползи за здравето от сминдуха

Намалява холестерола
21 ное 2018 09:07, Михаела Лазарова
3
8 ползи за здравето от сминдуха
Снимка: Istock

Сминдухът е многогодишно растение от семейство Бобови, което има много полезни свойства. Използва се като подправка, но също и в народната медицина заради неговите здравословни съставки, оказващи благотворно влияние върху организма.

Родината на сминдуха е Близкия Изток. Разпространен е по целия свят, включително и у нас. Използва се широко и в Азия, най-вече в Индия. Семена от сминдух са открити дори в гробниците на египетските фараони, което говори, че древните египтяни са били добре запознати с лечебните свойства на това растение.

Какво съдържа сминдухът?

Семената на това растение са богати на полезни хранителни вещества, включително желязо, магнезий, манган, мед, витамин В6, растителни протеини и диетични фибри. Съдържа още антиоксиданти, борещи се с възпалителните процеси, причинени от свободни радикали в тялото.

Кои са основните ползи от сминдуха?

Насърчава производството на кърма

Отварата от сминдух помага за увеличаване на кърмата при кърмещи майки. Това свойство сминдухът дължи на веществото диосгенин в състава си, който представлява мощен антиоксидант, стимулиращ секрецията на кърма от млечните жлези.

Намалява дискомфорта при менструация

Сминдухът облекчава спазмите, болките, възпалението в тъканите по време на менструация, както и при предменструален синдром. Действието си дължи на комбинацията от витамини, минерали и антиоксиданти.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ама много сте прос.ти!!!
2
5
 
1
 
! Отговори
Тревоопасен преди 5 години
Смъркваш - и се сдухваш!
1
5
 
2
 
! Отговори
Ум преди 5 години
Михаелче какви сминдухи те гонят баба. Намери цел в живота си, стига драска и бръщолеви неща които никой не го интересува. Сминдухааааа хахаха