Да съхраниш стволови клетки в България

Само 5 са българските тъканни банки
Обновена: 17 дек 2018 16:48 | 17 дек 2018 16:40,
Да съхраниш стволови клетки в България
Източник: Pixabay.com

Все повече хора съхраняват стволови клетки в България – това показват данните на Изпълнителната агенция по трансплантации. С всяка изминала година броят на вземания расте средно с 200, а статистиката показва, че броят на родителите, желаещи да замразят стволови клетки на своите деца, продължава да се увеличава и през тази година. Само за първата половина на 2018 година са направени 1286 вземания, което генерира близо 7 млн. приходи.

Тъканните банки за съхранение на стволови клетки, които оперират в страната ни са 11, но само 5 от тях са български. Това са "Биорегенерация", "Св. Лазар", "Булген", "Димитров" и откритата през 2018 година банка в Пловдив – "Селена Целс". Останалите компании са представители на големи чужди тъканни банки, също славещи се с добра репутация и голям пазарен дял.

Все повече обаче са хората, които избират да се доверят на българска компания. Причината вероятно се крие в това, че условията, които предлагат, са по-пригодени за българския пазар. Българските тъканни банки имат по-ниски такси и обещават по-бързо извършване на процедурата без допълнителни рискове като дълъг транспорт.

Най-новият участник на пазара – "Селена Целс", се намира на територията на най-голямата АГ болница в Южна България – "Селена", но не работи само с тях. Тази тъканна банка обещава извършване на процедурата по взимане, обработка и съхранение до 6 часа. Те казват, че по този начин елиминират ненужни рискове и съхраняват максимален брой стволови клетки – до 99%, за разлика от други тъканни банки, които разчитат на дълъг транспорт до лабораториите, с изминаването на който умират стволови клетки. "Селена Целс" работи в някои от най-големите градове в Южна България.

София също има доста локални предпочитани варианти, които предлагат сходни условия - "Биорегенерация", "Булген" и "Св. Лазар".

Така или иначе обещанията са за все по-голямо приложение на стволовите клетки както в лечението, така и в превенцията на някои от най-значимите заболявания. Това кара и все повече родители да инвестират в тази дейност. Според анализи на "Grand view research" пазарът на стволови клетки в световен мащаб се очаква да надмине 80 милиарда долара през 2025 година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още от
Спонсорирано съдържание